Koude avocadosoep

bron: ‘n Whatsapp’je van Wilma, die het uit het boek Your 50 Days of Green Happiness heeft

100 gr spinazie of snijbiet of zevenblad; 1 avocado; 30 gr vers basilicumblad; 1 teen knoflook; 300 ml krachtige koude groentenbouillon; peper & zout; 1 komkommer, geschild en in kleine blokjes; 1 kolf maïs, korrels (of potje, uitgelekt 200gr); 1 eetl (cider-)azijn; grote garnalen (gamba’s) of in oven gebakken aardappeltjes

koude avocadosoep 1Schil de avocado en verwijder de pit. Neem een maatbeker en doe de spinazie/snijbiet/zevenblad, avocado, bouillon, basilicum, teen knoflook er in en zet de blender/staafmixer er op. Maal zeer fijn. Zeker als u zevenblad gebruikt moet er gedurende flinke tijd worden fijngemalen. Dat is wat stugger. (Dus van het zevenblad zo veel mogelijk steeltjes verwijderen.)
Breng op smaak met peper en zout.

Maïs van de kolf snijden is niet zo moeilijk. Het kan wel rondspatten. De kolf schuin verticaal neerzetten en met een keukenmes de korrels van de kolfkern snijden. Ja, er zullen wat korrels kapot gaan – het maïsmelk vloeit er uit. Kook de korrels even kort, anders is het toch iets te taai.


koude avocadosoep 3Meng de uitgelekte en afgekoelde maiskorrels met de stukjes komkommer en wat azijn. Doe dit bij de soep in de maatbeker en roer het erdoorheen.

Zet weg in de koelkast.

Bak de grote garnalen. Strooi er wat (gerookt) paprikapoeder over. Indien vegetarisch: de aardappels in partjes snijden en met paprikapoeder bestrooien. In de oven, op een bakplaat (met bakpapier) op 200oC een half uur bakken tot ze gaar zijn en bruin worden.

Serveer de soep met de garnalen of de aardappels erin.


23 augustus 2016
koude avocadosoep 2Afgelopen vrijdag aten o.a. Wilma en Jan-Paul bij ons en Wilma vertelde van een overheerlijke koude avocadosoep. Daags erna stuurde ze mij een foto van het recept. Want toevallig had ik drie avocado’s in huis gehaald, omdat mrs. M die zo lekker vindt en ik vrijwel nooit avocado’s koop. Ze moesten nog rijpen. Gisteren is zwaag Fred – te jong – overleden. Mrs. M verblijft thans bij haar zus. En nu lagen hier in de keuken drie rijpe avocado’s.
Het leuke – niet! – aan een Eetbare Siertuin is dat er ook zevenblad groeit op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Maar het is eetbaar. Dus vanmiddag wat “geoogst”, d.w.z. zo veel mogelijk met wortel verwijderd. Het zevenblad is, goed gewassen, in dit recept gebruikt, dat oorspronkelijk voor spinazie is gemaakt. Zevenblad is wat kruidiger en ook steviger dan spinazie.
Bovendien de eerste kolf rainbow sweet inca geoogst. De rest van de kolven is nog wat dunnetjes.
Maar het geheel was uitermate smakelijk.


OPMERKINGEN
Geen

 

 

 

Plaats een reactie