Worteltaart met sinaasappelmarmelade

bron: NRC 9 oktober 2008
300 gr gepelde hazelnoten (of amandelen); 2 citroenen, 300 gr (winter-)wortel(en); 4 eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten; 200 gr suiker; 1 zakje vanillesuiker; 60 gr bloem; 2 theel bakpoeder; 1 theel kaneelpoeder; mespuntje gemalen kruidnagelen; 3 eetl sinaasappelmarmelade; 100 gr poedersuiker; boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 175o Celsius.
Vet een springvorm met een doorsnee van 24 cm met wat boter in.

Maal de noten in de keukenmachine fijn. Rasp één van de citroenen en pers 'm uit. Schil de wortels (indien nodig) en rasp ze – al dan niet met de keukenmachine.
Maak een kom of ruime schaal vetvrij (met citroensap ontvetten) tbv het kloppen van de eiwitten, straks.

In een andere kom: eigelen ongeveer 5 minuten kloppen met de suiker en vanillesuiker. Tot het dikker wordt. In recepten staat altijd: klop eigelen luchtig en romig. Kul. Eigelen worden door geklop romig. Eigelen kloppen levert op een gegeven moment een mayonaiseachtige substantie, tenzij u dat romig vindt.
Spatel de geraspte wortel, hazelnoten, citroenrasp, twee eetlepels citroensap, bloem en bakpoeder, kaneel en kruidnagelpoeder door de geklopte dooiers.
Het lijkt een hopeloos droge massa te worden, maar, o wonder, de wortels geven kennelijk zo veel vocht af dat het een fraai deeg wordt.
Klop de eiwit in de vetvrije kom stijf. Dus de kom moet ondersteboven gehouden kunnen worden en het eiwit blijft gewoon hangen. Dan is het goed.

Spatel de eiwit door het beslag. En doe dit op zijn beurt in de bakvorm.
Bak drie kwartier tot een uur in het midden van de oven. (Om te testen of het gaar is, een breinaald o.i.d. erin steken en als die er droog uit komt, is het oké.)
Laat de taart 5 minuten rusten en neem dan springvorm weg. Laat de taart nu verder afkoelen.
Als koel: halveer de taart overdwars. Besprenkel de snijvlakken met wat citroensap. Smeer de onderste helft in met de sinaasappelmarmelade en plaats de bovenste helft er weer op.
Roer in een kommetje de poedersuiker met ca. 1½ eetl citroensap tot een glad, niet te dun, glazuur. Bestrijk de bovenkant van de taart ermee en u zult zien dat deze na plm. een half uur drogen verandert in een mooie witte harde suikerlaag.
Klaar.

23 oktober 2008
Dit recept heet officieel 'Worteltaart van Jeanne'. En Jeanne is de tante van Annelène van Eijndhoven, die mede de kookrubriek van NRC vult. Het is maar dat u het weet.
Anne van Annes Kookpunt vond dat ik de worteltaart uit het Ottolenghi kookboek moest maken. "Die is lekker!" zei ze "Die moet je maken. Is op basis van olijfolie. Heel bijzonder." Maar ik had niet alle ingrediënten in huis, dus het werd deze taart. Van tante Jeanne. Ook heel lekker.

10 november 2010
Nog eens gemaakt, nu met de sinaasappelmarmelade van Frutti Confetti. Werd alom erg lekker gevonden.

OPMERKINGEN
1)   Kruidnagelen heb ik in de keukenmachine zo fijn mogelijk gemalen.
2)   Het overdwars doorsnijden is een kunst. (Een lang zalmtrancheermes helpt goed. Grote kans dat de bovenste helft barsten gaat vertonen. Hoe deze er dan toch onbeschadigd af te krijgen? Neem een metalen bodem van een andere springvorm, bij voorbeeld.
3)   Ik heb de onderkant van de bovenste helft (dus) niet met citroensap besprenkeld. Gewoon de helft weer teruggeplaatst op de sinaasappelmarmelade.

1 gedachte over “Worteltaart met sinaasappelmarmelade”

  1. Omkeren van een doorgesneden taart is gemakkelijk als je zorgt dat de taart heel goed is afgekoeld. Mijn mega zoete kleurstof bommen die ik voor kinderverjaardagen maak, bak ik de dag van tevoren en zet ik in de vriezer: half ontdooit is de taart heel stevig. En gaat het glazuren en dergelijke ook een stuk gemakkelijker. Een paar uur in de koelkast zetten werkt ook, dan is de taart ook al een stuk vaster van structuur. Dus 's ochtends bakken, 's middags doorsnijden en vullen. Verder een bord gebruiken om te keren werkt ook, net als bij het keren van een tortilla/frittata.

    Beantwoorden

Plaats een reactie