Zachte slasoep

Zachte slasoep

Soep van sla waarop eindeloos kan worden gevarieerd. Voor vier kleine kopjes soep, als voorgerechtje of amuse.

Gang: Soep, Tussendoortje
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 Personen
Ingredienten
 • 1 kropje sla
 • 1 st sjalot, gesnipperd
 • 1 st preitje, in dunne ringen
 • groentebouillon
 • 2 eetl olijfolie
 • (kook-)room
 • peper uit de molen, zout
Bereiding
 1. Was de sla. Voor de soep kunnen de meestal taaiere buitenste bladeren ook worden gebruikt.

 2. Smoor de sjalot zachtjes in de olijfolie en doe na een minuut of twee de preiringen erbij. Een minuut of wat onder goed roeren mee laten smoren. Voorkom het aanbakken van de sjalot en prei.

 3. Doe de slabladeren met aanhangend water in de pan en blijf roeren. De bladeren zullen slinken. Doe dan een forse scheut water erbij, doe het deksel op de pan en laat het geheel een kwartier tot twintig minuten koken.

 4. Met de staafmixer (of passe-vite of keukenmachine) pureren.

 5. De dikte van de soep kan je zelf bepalen. Met water of groentebouillon aanlengen en op smaak brengen. Eventueel met peper en zout.

 6. Voor het serveren een scheut kookroom erdoor. Een heerlijk zachte soep.

Opmerkingen

Erg lekker. Pas op met de hoeveelheid groentebouillon, anders gaat dat de smaak overheersen.

Varianten: ui i.p.v. sjalot; preitje weglaten; een aardappel meekoken; met kippenbouillon; met melk i.p.v. water; met een maïzenapapje met melk; (voor grotere borden soep:) met kruidenkaas, gegarneerd met gehakte peterselie of met gebakken broodblokjes.

Kalmthoutse variant: in de soepterrine een eierdooier vermengen met room en de soep uit de pan er beetje bij beetje in doen en doorroeren. Peper en zout naar smaak.


3 juni 2006
Jacques en Erna kwamen eten. Ik moest het eenvoudig houden, had Erna gezegd. En gezien de koude regenachtige weken de we achter de rug hebben, is sla de enige groente die we momenteel uit de moestuin kunnen halen.

26 juni 2014
Waarschijnlijk maken we wel ieder jaar eens slasoep. Van de groene slakroppen die er uit moeten. Dit jaar ook – en zonder prei maar blad van (harig en kaal) knopkruid toegevoegd. Hierna aten we deze couscous met een stuk vis en het dessert was sinaasappelflan.

Plaats een reactie

Waardering