Op de huid gebakken kabeljauwfilet op zacht gesmoorde, kruidige zuurkool waaromheen druiven zijn gedrapeerd. Een goddelijk gerecht.
- 4 x ca. 180 gr kabeljauwfilets
- 350 gr zuurkool
- 120 ml witte wijn
- 3 st sjalotten, gesnipperd
- 1 eetl dukkah kruiden;
- 1 eetl niet te scherpe mosterd
- neutrale olie om te bakken (arachide- of koolzaadolie)
- 250 gr pitloze druiven
- 150 ml druivensap
- 1 eetl suiker
- beetje boter
- peper en zout
-
Doe een redelijke scheut olie in een stevige pan (kasserol). Smoor de sjalotten en doe dan de kruiden en mosterd erbij. Roer goed door en vervolgens de wijn.
-
Laat even wat inkoken alvorens de zuurkool erdoor te mengen. Doe het deksel op de pan en laat een half uur zachtjes smoren.
-
De druiven wassen en halveren. Deze met het druivensap, klontje roomboter en een eetlepel suiker in een pan doen en dit een twintig minuten op elkaar laten inwerken. Niet laten koken, houd het op een graad of 60 – 70.
-
Ondertussen kan de kabeljauw worden gebakken. Op de huid! En dan door laten garen in de oven op pakweg 150o C.
-
Schep de zuurkool op de borden, drapeer de druiven eromheen (sap dus niet) en leg de kabeljauwfilets op de zuurkool. En desgewenst een schep aardappelmousseline (of puree) erbij. Eet smakelijk!
1) Ja, we gaan hier ernstig in overtreding tegen onze principes, maar de druiven zijn gekocht. Druivensap hebben we voldoende van de oogsten 2014 en 2015, die zich uitstekend houdt in een fles met een kurk erin.
2) Dukkah kruiden waren voor ons helemaal nieuw, maar gemaakt aan de hand van de instructies op Sjeef.nl en de rest bewaard in een afgesloten glazen pot. Het is een stevig, kruidig kruidenmengsel.
3) De suiker die wij altijd gebruiken is ongeraffineerde rietsuiker, bekend als oersuiker of panela, dat overigens ook in poedervorm te koop is. In tegenstelling tot kristalsuiker trekt panela vocht aan.
2 december 2016
We eten met zijn negenen en dit is het hoofdgerecht. Het smaakte uitstekend, mogen we wel zeggen. Zuurkool is zoiets geks dat je het rauw maar ook lang gestoofd kunt eten. Al met al een puik gerecht