Zuurkoolschotel met annanas

aardappelen (roseval); zuurkool; 12 ringen ananas met sap (uit pot of blik); 2 uien, gesnipperd; olie; 2 handjes rozijnen, gewassen; vers geraspte gember(flink stuk); evt. wat gembersiroop; tofu of spekjes naar smaak; 100 gr. kaas, geraspt (Goudse, Stolwijker e.d.); boter

Vet de ovenschaal in. Laat de zuurkool uitlekken. De hoeveelheid aardappelen is arbitrair, want onderin de schaal komt een laag ervan. Schil en kook de aardappelen – ze moeten stevig blijven. Afgieten, af laten koelen en in plakken snijden. Leg ze op de bodem van de ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200C.
Neem een kasserol. Fruit de ui in wat olie en voeg de zuurkool toe. Snijd de ananas in kleine stukken en doe deze, met het vocht, erbij. Gooi er de rozijnen bij en schep alles door elkaar. Om het wat pittiger te maken, de geraspte gember toevoegen. Laat het geheel met een deksel op de pan nog even zachtjes stoven. Bak eventueel tofu of spek en voeg dit op het laatst aan de zuurkool toe. Schep de zuurkool over in de schaal. Druk het wat plat. Strooi de geraspte kaas erover en wat snippers boter. Zet het in de oven, tot er een fraai korstje op is gekomen.

winter 2006-2007
Een recept uit de tijd dat het nieuwe koken opkwam. Zuurkool met annanas. Wanneer zal het zijn geweest? Midden jaren tachtig uit de vorige eeuw? Ik heb gemeden dit te maken. Maar in deze winter ben ik 1 x overstag gegaan. Het was wel lekker.

OPMERKINGEN

Plaats een reactie