Zuurkool volgens Elisabeth David

Bron: De Keuken van de Franse Provincies
1 kg zuurkool; 50 gr. ganzenvet (of 75 gr. boter); 1 ui, fijngehakt; 10 jeneverbessen, gekneusd; 1 glaasje droge witte wijn; 4 dl. groentebouillon; 1 aardappel, rauw, geraspt; 1 glaasje Elzasser kirsch; peper; zout

Voorwaar de lekkerste zuurkool. Doet het goed bij wild. Elisabeth David geeft dit recept bij 'Faisan à la choucroute'. Ze schrijft dat er zoveel recepten voor la vraie choucroute Alsacienne en à la mode Lorraine de rondgang doen, dat het een kwestie van eigen smaak is. En vervolgens geeft ze dit recept.
(Ze spreekt van goed gewassen en uitgelekte zuurkool. Wij hebben gewone zuurkool genomen en heel even gespoeld. Zuurkool moet zuur blijven.)

Smelt het ganzenvet – of de boter – in een kasserol. Doe de ui erbij. Als deze begint te sissen, de zuurkool en jeneverbessen erbij doen. Roer 15 minuten – goed optillen. Voeg de witte wijn en een beetje bouillon toe en houd het gerecht ca. 20 minuten op laag vuur. Voeg van tijd tot tijd wat bouillon toe, maar "nooit zoveel vocht dat de zuurkool er in zwemt". Op smaak brengen met peper en zout. Roer de geraspte aardappel erdoor en kook nog een kwartiertje. Flink blijven omscheppen. Doe er op het laatst 4 à 6 eetlepels kirsch bij.

25 december 2006
Deze eerste kerstdag waren we met zijn negenen: Petra, Henk en Tess, Mirte en Hans, Leon, Jolien, Marijke en ik. Ik heb drie fazanten gemaakt (gevuld met prei, bleekselderij, tamme kastanjes en wat peterselie), deze zuurkool en de aardappelmousseline. Deze zuurkool had ik trouwens al een paar maal eerder gemaakt.

31 december 2007
Middernachthapje met een hammetje uit de oven, ingesmeerd met een mengsel van whisky, mosterd, honing, bruine suiker en knoflook.

OPMERKINGEN
Heerlijk. En pas op: doe er echt niet te veel kirsch bij.

1 gedachte over “Zuurkool volgens Elisabeth David”

Plaats een reactie