Zwaardvisceviche met munt

Bron:  Anne en Holger in de hak van de laars
400 gram zwaardvis; 6 perssinaasappels, uitgeperst; 2 handlsinaasappelen (voor de garnering); 1 eetl tomatenpuree; scheut olijfolie; ½ rood pepertje, fijngehakt; 1 bosui, in smalle ringetjes; paar takjes munt; peper & zout; evt zeer fijn gesneden/gehakte peterselie

Sinaasappelceviche van zwaardvis met munt 1.jpg

De idee is dat de vis in het zuur van het sinaasappelsap ‘gaart’. Snijd de zwaardvis in dunne plakken, die in reepjes en snijd tot (grof) gehakt/tartaar.
Meng het sinaasappelsap, tomatenpuree, peper en zout, de olie, de ui, en het pepertje met de zwaardvistartaar. Laat het geheel minstens drie uur staan. Dat hoeft niet in de koelkast.
Snij partjes van de handsinaasappel.

Neem een steekring (bij gebrek aan: een andere brede ring), leg ‘m op een bord, vul met de tartaar en til de ring weg. Garneer met blaadjes munt en een beetje olijfolie. Strooi evt wat fijngehakte peterselie rond.

3 december 2011

Sinaasappelceviche van zwaardvis met munt 2.jpg

KOOKtroep! weer bijeen. Holger en Jacques wilden het menu voor het kerstdiner, dat ze alweer vele jaren achtereen verzorgen bij Human Inference – een bedrijf waar we niet geheel toevallig een band mee hebben. In de herfstvakantie waren Holger en Anne in de hak van Italië en daar hebben ze dit gegeten. Het schijnt zo te zijn dat Anne de kok heftig onder druk heeft moeten zetten om hem het recept te ontfutselen. Ze zijn in die contreien wel wat gewend, dus kunt u nagaan wat Anne heeft moeten doen.

OPMERKINGEN
1.   Dit recept is voor 12 personen gemaakt. Dan hoeft niet alles drie maal te worden genomen. De sinaasappelsap kan uiteindelijk wel te veel zijn. Dan een tijd tevoren laten uitleggen in een vergiet.
2.   Wees terughoudend met de rode peper. Bij twijfel:minder. Less is more (taste).
3.   Koop verantwoorde zwaardvis. Kijk hier.

Plaats een reactie