Koffieprut

Dat koffieprut op de composthoop kan, is bekend. Maar wat voegt het toe? En kan het ook los in de tuin worden gestrooid? Het antwoord is een grote JA.

https://farm3.static.flickr.com/2408/2188731504_9e1873cfe7.jpg?v=0Er wordt in de hele wereld, dus ook Nederland, heel veel koffieprut weggegooid. En dat terwijl het waardevol materiaal is. Enerzijds wordt er her en der geëxperimenteerd om er een vorm van olie van te maken, anderzijds begon in 1999 Starbucks VS koffieprut gratis aan haar klanten mee te geven. Goed voor de compost. Goed voor de tuin. En Starbucks bespaarde zo heel wat kosten voor afvalverwerking.

Of Starbucks in Nederland ook de prut cadeau doet, weten we niet. In Nederland is ze, voor zover wij weten, gevestigd op Schiphol en een aantal NS stations in de grote steden. Dus nu allemaal op naar het plaatselijk café om daar "gratis" de afvalbak van de espressomachine leeg te halen.
 
 

KoffieprutDe prut (coffee grounds, in het Engels) van Starbucks is door de Soil & Plant Laboratory (in Nederland kennen we het BLGG) geanalyseerd en dit is de uitkomst:

Algemeen

Koffieprut is een uitstekende bodemverbeteraar, voor zowel de korte als de langere termijn. Een kubieke meter koffieprut betekent ca. 440 kg organische stof voor uw (moes-)tuin. Dat is ca. 66%. Als het 15 – 20 cm diep in de aarde wordt verwerkt heeft het direct een wezenlijke toegevoegde waarde als plantvoeding. De prut bevat dermate hoeveelheden magnesium, fosfor, kalium en koper, dat er op een positief effect op de plantgroei mag worden gerekend. Het niveau van de mineralen mangaan, kalk (calcium), ijzer, zink en chloride is heel erg laag, soms niet aanwezig. Deze essentiële mineralen moeten dus van elders komen.

N P K

NPK, stikstof, fosfor en kalium – zijn wezenlijke voedingselementen voor planten. Maar niet de enige! Stikstof zorgt o.a. voor goede bladgroei. De prut van Starbucks laat zich als volgt omschrijven:
N = 2,28%, P = 0,06% en K = 0,6%

Een kubieke meter koffieprut bevat ca. 5 kg stikstof, waarvan ca. 0,09% in direct beschikbare vorm. De rest is "opgesloten" in de organische stof en moet door micro-organismen voor de planten worden vrijgemaakt. Dus in die zin is koffieprut een langzame meststof.

Zuur
Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur.

U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken. Tot een verhouding van 25-35%.

En verder…. wat volkswijsheden

·         Koffieprut in de tuin strooien weert katten. Wel telkens vernieuwen.

·         Koffieprut in de tuin strooien hindert slakken. Wel telkens vernieuwen.

·         Koffieprut is goed voor rozen (die houden van stikstof en kalium) en zou ervoor zorgen dat deze minder last van belagers hebben

·         Koffieprut is goed voor heideplanten

·         Wormen houden van koffieprut.

·         Koffieprut is ook goed voor de composthoop vanwege het hoge koolstofgehalte en de stikstof (C:N = 25:1)

·         Gebruik koffieprut niet in potplanten, daarvoor is het iets te zout.

PS: Theezakjes bevatten maar liefst 4% stikstof

Links
Starbucks 'grounds for your garden'

6 gedachten over “Koffieprut”

  1. Hoeveel koffiedrab mag ik per keer op een vierkante meter tuinaarde strooien.
    Hoe vaak mag ik herhalen. Wanneer wordt toediening schadelijk?

    Beantwoorden
    • Tja. Goede vraag. Het is langzaam werkend en kent een vrij hoog stikstofgehalte. Er staat een percentage bij als je het direct wilt toepassen: rond de 30%, dus in een toplaag(je) een derde koffieprut. Denk erom dat dit dus vooral goed is voor bladgroei.
      Persoonlijk zou ik twee à drie keer per jaar – een dun laagje strooien. Overdosering is nooit goed.

      Beantwoorden

Plaats een reactie