19 oktober 2024 – Workshop Ecoprinten / Bundle-dye met sjaal

 119,00

Op voorraad

Beschrijving

We gaan ecoprinten met bloemen, planten en plantaardig materiaal

Workshop Ecoprinten; bundle dye. Je gaat naar huis met een prachtige zelfgemaakte sjaal!  

Met kleurstoffen uit natuurlijke materialen gaan we meerdere stoffen bedrukken. Door huis-, tuin- en keukeningrediënten samen met de stof opgerold in een grote pan te stomen krijg je onverwachte details, kleuren en vormen als resultaat. Elke print is uniek en het is iedere keer alsof je een cadeautje uitpakt.

Dit is een workshop waarbij je stap voor stap veel basis-technieken aangereikt krijgt waarmee je zelf thuis weer verder kunt experimenteren. Heel leerzaam dus.

Materialen zoals specerijen, bloemen en schillen zijn aanwezig bij deze workshop. Maar heb je zelf nog buitenste harde schillen van de rode en gele ui: neem ze vooral mee om te experimenteren en te creëren. Daarbij is belangrijk om te beseffen dat er bij deze techniek creatieve en natuurlijke processen aan het werk zijn waarbij je nooit helemaal zeker bent van het resultaat. Dus: we laten ons verrassen en zijn voorbereid op alles dat ontstaat – en niet ontstaat!

Het katoen waar je mee gaat werken is voorgebeitst zodat de kleurstoffen beter worden opgenomen. We gebruiken tijdens de workshop zowel aluin als roest als beitsmiddel. De voorgebeitste lapjes katoen verzorgen wij; ze zijn minimaal 45 x 45 cm zodat je er thuis na de workshop iets mee kunt maken, bijvoorbeeld een kussenhoes. Daarnaast printen we ook nog op een sjaal van ongeveer 45 bij 150 cm (de afmeting kan iets anders zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de stof). Voor jezelf of om cadeau te geven.

Zakjes beitsmiddel zijn eventueel te koop voor gebruik thuis, de instructies voor het voorbeitsen krijg je mee.

En tijdens de eenvoudige en heerlijke lunch in de sfeervolle serre van De Tuinen van MergenMetz, stomen de bundeltjes in de verfpannen om daarna te worden uitgepakt en bewonderd. Met de in de ochtend opgedane ervaring kan je vervolgens een sjaal gaan printen. Als deze in de pan ligt te stomen, verzorgt Maartje van den Berg een rondleiding door De Tuinen van MergenMetz.

Ecoprinten en bundle dyeing is verrassend, duurzaam, niet toxisch en niet ingewikkeld.

Programma

  1. We starten om 10.30 met een korte kennismaking – met elkaar en met De Tuinen van MergenMetz. Uiteraard met een lekker kopje koffie of thee.
  2. Daarna gaan we aan de slag. Om te beginnen geeft Pietje uitleg over de techniek en ze laat voorbeelden zien. Ze neemt je stap voor stap mee in de technieken. Heel laagdrempelig!
  3. Als de pannen met bundeltjes op het vuur staan te pruttelen is het tijd voor een eenvoudige lunch met soep of salade en lekker brood.
  4. Na de lunch vissen we de bundels uit de pannen, maken we de stof schoon, en bekijken we het resultaat.
  5. Daarna werken we aan de sjaal.
  6. Als je sjaal staat te pruttelen is er tijd voor een rondleiding in de Tuinen van MergenMetz, waar Maartje van den Berg met veel enthousiasme over kan vertellen. Varkens, kippen, moestuin, eetbare siertuin, en natuurlijk verfplanten!
  7. De sjaals worden uitgepakt en we bewonderen elkaars werk. Rond 15.00 beginnen we met opruimen.
  8. Rond 15.30 uur sluiten we af.

Wat krijg je? Materialen, schort, handschoenen, veel informatie, rondleiding, eenvoudige lunch met zelfgemaakte soep of salade en brood, koffie, thee, water.
Hoe lang duurt het? van 10.30 tot ongeveer 15.30.
Wat kost het? 119 euro
Wat moet je meebrengen? Een opschrijfboekje en pen; er wordt veel uitgelegd over het gebruik van de materialen en de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Ook raden we aan contant geld mee te brengen om eventueel zakjes beitsmiddel aan te schaffen voor gebruik thuis. Tenslotte: er zijn schorten en handschoenen aanwezig, maar we raden aan kleding te dragen die mag worden bezoedeld. En vergeet de gemakkelijke schoenen niet voor de rondleiding in de tuin.
Moet je iets kunnen? Nee, iedereen kan meedoen, mits redelijk goed ter been.

 


Pietje Snijders

Pietje Snijders begeleidt deze workshop. Zij ontwerpt collecties kussens, tafelkleden en sjaals van voornamelijk katoenen en linnen stoffen die zij bedrukt met planten. Dat kan zowel door een blad als stempel te gebruiken als met sjablonen of via zeefdruk, maar ook met ecoprinten. Het liefst werkt ze met de vers geplukt delen van de plant. Maar er zijn zoveel mogelijkheden met natuurlijke materialen! Daarnaast maakt Pietje prachtige cyanotype prenten (‘blauwdrukken’) en gelaagd opgebouwd botanische acryl werk. Ook daarvoor gebruikt zij enkel plantaardig materiaal. Om voorbeelden van de botanische prenten te zien kun je klikken op: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018940338727

Laat je verrassen! Want uit reacties van cursisten blijkt elke keer weer dat het werken met natuurlijke materialen tot verwondering leidt. Pietje leert je anders te kijken naar de natuur en hoe die nieuwe blik toe te passen in een creatief proces. Door haar ervaring zorgt ze ervoor dat je met een hernieuwde blik naar huis gaat. Met plezier experimenteren staat centraal.

Pietje kennende zal zij jullie met bevlogenheid en kunde van begin tot het eind meenemen op deze spannende en creatieve reis. Ze brengt ook een aantal van haar prachtige bedrukte sjaals en ander werk mee als voorbeeld, en eventueel om aan te schaffen.

Datum: 8 juni 2024
Tijd: 10.30 tot ongeveer 15.30 uur
Locatie: De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth (zie contact)
Aantal: Maximaal 9 deelnemers (en minimaal 7)
Prijs € 119 p.p. incl koffie/thee/lunch en materialen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “19 oktober 2024 – Workshop Ecoprinten / Bundle-dye met sjaal” te beoordelen