30 juni 2024 – Cyanotypie met planten

 135,00

Op voorraad

Beschrijving

Cyanotypie of blauwdrukken met planten

Dit is de workshop van 8 juni 2024, die wegens ziekte was geannuleerd. Daardoor zijn enkele plaatsen vrij gekomen. Dus grijp je kans!

Let op: bij deze workshop hanteren we een maximum van 8 personen. Meld je dus snel aan! Mocht het onverhoopt vol zijn laat het ons dan weten, wij proberen dan nog een extra sessie in te plannen, waarschijnlijk wordt dat op 30 juni. Ook is deze workshop met een eigen groepje te boeken, bij ons of op uw eigen locatie, bijvoorbeeld met zussen of vriendinnen. Mail of bel ons gerust daarover.

Wat is cyanotype?

Cyanotype is een fascinerende manier om je eigen fotografische prints te maken. Met gebruik van lichtgevoelig papier en UV licht kun je prachtige afdrukken in een Pruisisch blauwe kleur maken. We gebruiken hier geen camera bij. Deze wonderlijke ontdekking werd in 1842 gedaan en Anna Atkins gebruikte als eerste vrouwelijke fotograaf deze techniek voor haar botanische studie. De workshop die wij geven is uitgebreid en alles is inclusief. De workshop wordt geleid door Pietje Snijders.

Wat leer je tijdens deze workshop?

  • We gaan het papier met een lichtgevoelig emulsie prepareren. We lossen de middelen die hiervoor nodig zijn in een bepaalde verhouding op in water en mengen deze met elkaar. Hiermee bestrijken we het papier.
  • We maken composities op papier waarbij we voornamelijk aanwezig plantaardig materiaal gebruiken. Maar ook met andere platte voorwerpen en zelf geknipte vormen van b.v. papier maak je bijzondere afdrukken. En mocht je thuis een dierbaar sieraad, een mooi kantje, een prachtig blad of iets anders met een fraaie platte vorm hebben neem het gerust mee.
  • Je leert hoe je moet belichten. En natuurlijk is het fantastisch als de zon schijnt, we maken daar dan dankbaar gebruik van. Bij bewolking zijn er UV lampen aanwezig en belichten we binnen.
  • Als laatste stap in dit proces fixeer je de afdruk.

Tijdens deze uitgebreide workshop is er ook tijd voor de ‘natte cyanotype’ techniek.
We nemen ruim de tijd om meerdere prints te maken. Je werkt op A6 formaat en gaat aan het einde van de middag met al je experimenten en 4 afdrukken op A5 formaat en 1 natte A5 cyanotype naar huis.
Na afloop heb je voldoende kennis en inspiratie opgedaan om er zelf mee aan de slag te gaan. Er zijn voor €12,50 setjes te koop met daarin de benodigdheden om thuis cyanotypes te kunnen maken.

Programma

Een inspirerende workshop met een bijzondere techniek om schitterende resultaten te verkrijgen op papier, en weer op een andere manier met plantmateriaal te werken.

  1. We starten om 10.30 in onze mooie serre met open keuken. Eerst een korte kennismaking – met elkaar, met Pietje, en met De Tuinen van MergenMetz. Uiteraard met een lekkere kop koffie of thee. Wees welkom vanaf 10.15 maar liefst niet eerder; wij hebben ook tijd nodig om alles klaar te zetten.
  2. Vervolgens legt Pietje de techniek van blauwdrukken en de verschillende mogelijkheden uit. Ze laat ook voorbeelden zien. Dan beginnen we de workshop.
  3. Rond 12.30 is er tijd voor een eenvoudige huisgemaakte (vegetarische en zoveel mogelijk biologische) lunch. Als u speciale voedingswensen heeft, bijvoorbeeld vanwege allergie, laat het ons dan svp vooraf weten.
  4. In het programma vinden we ook een moment voor een korte rondleiding door De Tuinen van MergenMetz.
  5. Rond 15.30 ruimen we gezamenlijk op, en uiterlijk 16.00 nemen we afscheid.

In principe werken we binnen in onze mooie serre met open keuken.

Wat krijg je? koffie, thee, lekkers, water, lunch, schorten, handschoenen, materialen… Alles eigenlijk.

Hoe lang duurt het? 5 en een half uur

Wat kost het? 135 euro

Wat moet je meebrengen?
– Zin om je te laten inspireren en kleding die mag worden bezoedeld. Pen en papier om notities te maken is handig, er wordt veel informatie gedeeld.
– Evt. aan te schaffen tijdens de workshop: setjes materialen om thuis verder te experimenteren met cyanotypie à 12,50 per setje. Ook is er eigen werk van Pietje te koop. Neem daarvoor liefst contant geld mee.

Moet je iets kunnen? Nee, iedereen kan meedoen, ervaring is niet vereist. Wel hopen we dat je nieuwsgierig bent naar een nieuwe techniek en redelijk goed ter been


Pietje Snijders

Pietje Snijders begeleidt deze workshop. Zij ontwerpt grafisch werk en collecties kussens, tafelkleden en sjaals van voornamelijk katoenen en linnen stoffen die zij bedrukt met planten. Dat kan zowel door een blad als stempel te gebruiken als met sjablonen of via zeefdruk. Maar met planten en natuurlijke verfstoffen kun je ook op textiel en papier bijzondere effecten bereiken. En werken met (UV) licht geeft weer een extra dimensie.

Laat je verrassen! Want uit reacties van cursisten blijkt elke keer weer dat het werken met natuurlijke materialen tot verrassingen leidt. Pietje leert je anders te kijken naar de natuur en planten, en hoe die toe te passen in een creatief proces. Door haar ervaring zorgt ze ervoor dat je met een hernieuwde blik naar huis gaat.

Pietje kennende zal zij je met bevlogenheid en kunde van begin tot het eind meenemen op deze spannende en creatieve reis. Ze brengt ook wat van haar eigen werk mee als voorbeeld, en eventueel voor u om aan te schaffen.


Maartje van den Berg

Maartje van den Berg is tijdens de workshop aanwezig zijn om te vertellen over De Tuinen van MergenMetz en om de rondleiding te begeleiden. Zij kan inspirerend vertellen over de natuur en de planten.

 

Datum: 30 juni 2024
Tijd: 10.30 – 15.30/16.00 (vijfeneenhalf uur)
Locatie: De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth (zie contact)
Aantal: Maximaal 8 deelnemers (en minimaal 6)
Prijs € 135 p.p.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “30 juni 2024 – Cyanotypie met planten” te beoordelen

Andere suggesties…