Pasta alla norma

Pasta alla norma
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
45 min
 

Spaghetti met aubergine in dikke tomatensaus met gebakken ricotta en natuurlijk een dot basilicumblad.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Ingredienten
  • 2 st aubergines in blokjes van ca 1½x1½ cm
  • 600 gr tomaten, ontveld of uit blik
  • 4 tenen knoflook. geperst (minstens kwartier tevoren)
  • bosje basilicum, blad gescheurd
  • 1 eetl oregano
  • 1 bakje ricotta
  • peper uit de molen & zout
  • olijfolie
  • 280 gr spaghetti of andere pasta (70 gr pp)
  • ½ theel gemalen chillipeper
Bereiding
Rond het middaguur
  1. Doe de aubergineblokjes in een vergiet en bestrooi goed met zout. Zet een paar uur weg in de gootsteen of een kom.

Later de bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180° C

  2. Neem een vel bakpapier, leg dat op de bakplaat en daarop fikse dotten ricotta.

  3. Schuif dat in de oven en bak tot de ricotta bruin wordt. (Kan wel 20 minuten duren.)

  4. Spoel de aubergineblokjes af en knijp zo veel mogelijk vocht er uit. Okay, het hoeft geen puree te worden.

  5. Zet water op voor de pasta/spaghetti

  6. Verhit olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes mooi bruin aan alle kanten. Uit laten lekken op een stuk keukenpapier.

  7. Maak een tomatensaus met de tomaten (fijnknijpen), knoflook, chilipeper en oregano. Wat peper en misschien wat zout. Dat kan in de koekenpan of een ruime gietijzeren pan.

  8. Laat de saus wat indikken. Het water voor de pasta kookt vermoedelijk, dus kook de spaghetti. Dat zal plm 8 à 10 minuten duren.

  9. Als de saus dik genoeg is, de aubergineblokjes erdoor roeren.

  10. Pasta gaar? Afgieten! En roer er een paar eetlepels tomaten-auberginesaus door.

  11. Verdeel de pasta over de borden. Schep daarop de tomaten-auberginesaus, leg er een, twee of drie toeven gebakken ricotta op en bestrooi met wat basilicumblad. Eet smakelijk!

Opmerkingen
  • Tomaten ontvellen doe je zo
  • De naam van dit typisch Siciliaanse gerecht verwijst naar de opera Norma. Lees dit. Of was het toch anders? Want een andere legende zegt dat Pasta alla Norma op 26 december 1831 voor het eerst is gemaakt. Dat was de avond van de wereldpremière van de opera Norma, en de Pasta alla Norma werd voor die gelegenheid gecreëerd en opgediend aan de genodigden. Maar ja, dat was in La Scala in Milaan, nogal een eindje van Sicilië.

17 augustus 2021
Niet voor de eerste keer begaan we de fout om aubergines te kopen en er dan vervolgens niets mee doen omdat de moestuin zo veel geeft. Enfin, deze begonnen tekenen van ouderdom te vertonen. Dus hoppa!
Een zeer smakelijk gerecht dat wel weg heeft van Pasta met gepofte aubergine-saus.
Die gebakken ricotta is wel erg leuk. Kortom, een smakelijk maal.

Plaats een reactie

Waardering