Pasta met gepofte aubergine-saus

Saus van gepofte aubergine , tomaten en basilicum
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
20 min
Totaal
2 uur 20 min
 

Eigenlijk wel een heerlijke en verrassend luchtige saus. Zacht van smaak. Bijzonder. We aten het met grote tortellini's.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 personen
Ingredienten
  • 2 grote aubergines;
  • 5 tenen knoflook geperst;
  • ca. 500 gr tomaten in blokjes
  • 1 fikse ui gesnipperd;
  • 2 eetl olijfolie;
  • peper & zout;
  • goede hand vol basilicumblad grof gehakt/gesneden
  • Pasta ca. 60 gr droge pasta p.p. of pakweg 100 gram verse
Bereiding
Voorbereidende werk
  1. Verhit de oven op 200 graden en pof de aubergines gedurende pakweg een uur. Halverwege even keren. Het is handig om ze op een velletje bakpapier te leggen;
  2. Uit de oven een flink laten afkoelen (een uur);
Het echte werk
  1. Het  eerste van het bereiden is de knoflooktenen persen. Dat moet een kwartier liggen om de gezondheidswaarde te krijgen.
  2. Snijd de aubergines open en schraap het pulp eruit. Doe dit in een maatbeker of zo. Vellen wegdoen.
  3. Zet een pan water op het vuur om straks de pasta te koken.
  4. Smoor de ui in een stevige pan (kasserol) waarin een scheut olijfolie is gedaan.
  5. Als de ui glazig is, de tomaten erbij doen. Doorroeren en op matig vuur zacht laten koken.
  6. Ondertussen zal het pasta-water wel koken, dus de pasta mag er in....
  7. Doe de knoflook bij de auberginepulp en zet de staafmixer er in. Maak het een mooie, zachte, gladde massa.
  8. Doe de auberginemassa in de pan bij de tomaten. Schep goed door en laat even opwarmen c.q. sudderen. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.
  9. Pasta klaar? Afgieten.
  10. Vuur van auberginesaus uit en roer de basilicum erdoorgeen.
  11. Serveer (d.w.z. de een mengt de pasta door de saus en schept op, de ander schept de saus over de pasta).
Opmerkingen

Elke vorm van pasta kan natuurlijk worden gebruikt

14 augustus 2018
Die aubergines liggen te verpieteren in de koelkast en we hebben heerlijke Ol’ German Pink-tomaten. Dan moet je wat. Gepofte aubergine is verrukkelijk, maar voor pastasaus zijn er niet veel recepten te vinden. Inspiratie voor dit recept vond ik in een saus met blokjes aubergine.
Mrs. M was sporten en tegen acht uur vanavond thuis. Ze vond het erg lekker.

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.