Gemarineerde bieten is verrukkulluk. Als bijgerecht of voorgerecht, op kamertemperatuur geserveerd is het niet te versmaden. Gewoon zo (vegetarisch), of met mojama (gedroogde tonijnlende) of chorizo. In elk geval Spaans.
- 650 gr rauwe bieten (ca. 500 gr gekookt en geschild)
- 6-8 eetl goede olijfolie
- 6-8 eetl rode wijnazijn (witte mag ook) wij namen Banyuls
- 2-3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 1 st rode of Spaanse peper, fijngesneden (met pitjes)
- 1 eetl oregano, gedroogde
- snuf zout
-
Als je rauwe bieten uit de moestuin hebt, moet je die dus eerst koken (uurtje, maar afhankelijk van de grootte), pellen en af laten koelen.
-
Snijd de bieten in dunne plakken
-
Maak de marinade, dat betekent: meng de overige genoemde ingrediënten.
-
Meng dat met de bietenplakken en laat ergens een dag staan.
-
Serveer op kamertemperatuur – met salami of mojama (luchtgedroogde tonijnlende)
Het is schipperen met de hoeveelheden voor de dressing/marinade. In het originele recept staat een halve liter (!) olijfolie en idem azijn. Dat is te zot. Wij hebben voor twee personen rond de 350 gr bietjes (schoon) genomen en 6 eetlepels azijn en 6 eetlepels olijfolie.



21 november 2025
Vandaag de gemarineerde bieten.
Het vriest. Oké, een graad of twee, drie, maar het vriest. Paar dagen geleden de bieten en wortelen uit de grond gehaald. De dikkerds zijn ingekuild, de kleintjes zijn gekookt. Gisteren aten we deze tagliatelle met biet, de rest van de bieten heb ik in de marinade gezet en in de koelkast.
Rond het middaguur eruit gehaald om op temperatuur te komen. We hebben nog een redelijk aantal stukken mojama, dus dunne plakken gesneden en dat erbij. Mrs. M heeft gesmuld.
