Komkommer

Wij zijn blij met King of the Ridge. We willen zaad winnen. Daarom hangen twee komkommers zo lang mogelijk aan de plant.

Toestand der komkommer op 17 augustus 2012

Komkommerzaad winnen 1Ze moeten blijven hangen tot ze zacht worden. Dan plukken en bij voorkeur nog een paar weken laten liggen: dit levert meer kiemkrachtige zaden op

Toestand der komkommer op 3 september 2012

Komkommerzaad winnen 3

Op 5 oktober 2012 gaan we zaad winnen. De komkommer is behoorlijk zacht.

Komkommerzaad winnen 4Als triffids liggen de zaden in slijm in hun holen ingekapseld.

Komkommerzaad winnen 5Doe het in een kom. Doe net zo veel lauw water bij de komkommerzadengelei als er komkommerzadengelei is. Zet weg op een warme plaats, maar niet in de zon. Na een dag of twee begint het te fermenteren. Het kan dan ook gaan stinken.

Alsof het leeft, die zaden in de dunne gelei

Goed zaad zakt naar beneden. Desgewenst doet u er nog wat water bij en roert. Laat de zaden zakken en giet de zooi voorzichtig af.
Spoel en giet eventueel nog een keer en nog een keer af.

Laat de zaden drogen – maar mijdt hoge temperaturen (de limiet is pakweg 30 gr Celsius).

Plat "leeg" zaad wegdoen. Het gedroogde zaad koel bewaren.
Dat blijft vijf tot tien jaar goed.

(Wij bewaren al het zaad in een oude wijnkoelkast, rond de 7 gr C.)

2 gedachten over “Komkommer”

    • In principe kan zaad worden ingevroren. Wel luchtdicht verpakken. Maar we doen dat zelf niet – staat nog steeds op de “te doen”-lijst.

      Beantwoorden

Plaats een reactie