Buitenkomkommer – King of the Ridge

Via de Heritage Seed Library kregen we de beschikking over enkele zaden van de komkommer met de prachtige naam King of the Ridge. Een oud ras. Een vergeten groente, zoals dat vandaag de dag heet.

Lees hier de algemene groentebeschrijving komkommer.

In Nederland spreken we over kaskomkommers en buitenkomkommers. De eerste zijn lang, glad en dun c.q. hebben een medium maat, de tweede grover, knobbeliger. Buitenkomkommers hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De laatste moeten dus worden bestoven. Buiten doen de insecten dat.

Buitenkomkommer - King of the Ridge Fruita Fall.jpg Buitenkomkommer - King of the Ridge Perfection.jpg Buitenkomkommer - King of the Ridge 40 cm verticaal.jpg
Kas:
fruita fall
Kas- of buiten:
perfection
Buiten:
king of the ridge. Exact 40 cm lang.

In de Victoriaanse tijd werden brede diepe greppels gevuld met warme mest. Er werden bij het graafwerk hellingen op het zuiden gecreëerd.
Ridge komkommers zijn in principe buitenkomkommers. Komkommers houden van zon, niet van wind. Dus ze moeten sowieso beschut staan (wij hebben de zgn. peppino’s in de koude bak).
Graaf een greppel van pakweg 20 cm diep. Vul deze met compost en/of verteerde mest.[i] Graaf ernaast nog een greppel en kieper de aarde op de compost. Er ontstaat dus een richel. Vandaar de – Engelse – naam ridge cucumbers. En King of the Ridge is het dus helemaal!

Als u het op deze wijze doet, plant de komkommers dan minstens een meter uit elkaar op de helling. De vruchten komen op de grond te liggen. U kunt er een klimconstructie bij maken, of er stro of een glasplaatje onder schuiven. Na zes of zeven bladeren, de groeipunt eruit halen. De plant vertakt zich vervolgens.

Buitenkomkommer - King of the Ridge pukkels

De knobbels van de koning zijn fors.

The King was populair

King of de Ridge was (is) voor de Tweede Wereldoorlog razend populair, maakt grote vruchten met nauwelijks een natte kern. Het vruchtvlees is fris knisperig en heeft qua structuur wel wat van een galiameloen.

Vorig jaar hadden we Perfection in de kas – ook een oud ras. Onlangs leerden we dat de volledige naam Perfection King of the Ridge luidt.
Perfection is een kruising tussen een kas- en de buitenkomkommer met die naam; het beste van beide. Groeit goed, redelijk lage temperatuursbestendig, mooie vruchten, ook met relatief weinig natte kern en vruchten van pakweg 25 cm.
King of the Ridge dateert van begin 20ste eeuw. Ze produceert vruchten tot pakweg 40 cm lang. (Andere populaire komkommers uit die tijd zijn Best of All en Stockwood.)

Per 1994 vergeten

De Heritage Seed Library van Garden Organic zegt dat het zaad in 1930 nog ruimschoots werd geleverd en sinds 1993/1994 niet meer verkrijgbaar is (was). Tja, lees dit om de tactiek van de zaadindustrie te begrijpen.

PS Bij ons staat King of the Ridge in de kas. Omhoog geleid. Vier planten, vlak bij de deur die doorgaans open is.

 

 

[i] Als de grond erg zuur is, mag er ook een beetje kalk door. Maar dat is doorgaans niet nodig.

Plaats een reactie