De idee erachter is een zuurkoolstamppot in koeken, door de bloem gehaald en in reuzel bakken.
De aardappelen dienen goed droog te zijn. Duw ze door een aardappelpers in een kom.
Knijp de zuurkool goed uit en doe het bij de aardappel.
Snijd de spek zeer klein en huppekee, ook in de kom.
Meng het geheel tot een homogene massa (zuurkoolstamppot).
Verhit de reuzel in de koekenpan.
Maak van de zuurkoolmassa ballen zo groot als tennisballen. Druk deze voorzichtig plat tot ronde koeken. Bestuif ze aan beide kanten met bloem. En bakken. Twee à drie minuten per kant.
Serveer!
(Wij serveerden twee per persoon met een stuk zwijnsworst.)
21 februari 2018
Vandaag Pieternel, Michiel, Jan en Irene te eten. Omdat we begin deze maand een lang weekeind naar Luxemburg waren deze avond een Luxemburgs maal. Ja, we hebben iets met Luxemburg.
De Luxemburgse keuken is in principe een stevige, nijvere-arbeiderskeuken, maar staat net als bijvoorbeeld de Nederlandse onder buitenlandse invloeden. Dus veel gerechten zijn in min of meer andere vorm bekend. Zo ook deze zuurkoolstamppot-in-koekvorm.
We logeerden bij Epicierie Am Duerf (de kruidenier in het dorp) in Schrondweiler. Een zeer bijzondere winkel met boven twee gastenkamers. In deze winkel was ook het genoemde kookboek te koop, niet in de laatste plaats omdat een serie foto’s in dat boek daar waren gemaakt.
De auteur, Maischi Tibesart, is een bekende Luxemburgse radio-en-tv-kok.
Vooraf aten we porettenzopp en na een ontzettend lekkere Schmullstaart.