Het is midden augustus en nog steeds zomers. Dus om nu een diner te beginnen met een kop warme soep.... niet aanlokkelijk. Koude soep daarentegen klinkt aantrekkelijk.
- 2 fikse uien gesnipperd;
- scheut olijfolie;
- 500 + gr spinazie/snijbiet/Nieuw-Zeelandse spinazie schoon
- 2 rijpe avocado's
- 1 limoen;
- Turkse yoghurt Grieks mag ook
- scheutje Worcestershiresaus zie notities
-
Van de Nieuw-Zeelandse spinazie knippen we het blad, alleen dat gebruiken we. Voor snijbiet is dat hetzelfde, dat trekken we met de hand van de bladstengel. Spinazie kan zo worden gebruikt.
-
Ui op matig vuur glazig smoren in een kasserol (stevige pan) met de scheut olijfolie
-
Spinazie erbij doen, regelmatig omschepppen, het slinkt
-
1 liter water eraan toevoegen en dan pakweg 20 minuten doorkoken. Vervolgens: vuur uit en af laten koelen. Dan in de koelkast verder laten koelen.
-
Wij leggen de avocado's ook in de koelkast, dan zijn die ook koud
-
Lange pauze
-
Pel de avocado's (in de lengte door midden snijden, pit eruit en iedere helft wip je uit de vel), snijd ze in blokjes en meng ze met het sap van de limoen.
-
Pureer de spinazie met het vocht en enkele fikse lepels yoghurt
-
Pureer vervolgens een deel van de spinazie met de avocado en meng vervolgens alles
-
Meng er wat Worcestershiresaus door, naar smaak.
-
Zet weg in de koelkast om nog kouder te worden
-
Serveer
Nieuw-Zeelandse spinazie in overvloed. En het kan gerust zijn dat juist deze spinazie (het is geen spinazie, in de verste verten niet) het zo'n verrukkelijke smaak gaf. Echte spinazie kan altijd wat "hard" van smaak zijn. Vinden wij.
16 augustus 2018
Heerlijke soep. Punt. Uit. Het wachten en het koelen is het meeste werk. Wat bij spinazie speelt is nitrietvorming, maar dat geldt alleen bij opnieuw verhitten. Bij Nieuw-Zeelandse spinazie speelt dat aspect overigens geheel niet.
Wat is die soep lekker!! Voor warme dagen is het super cool.
Met google translator gewerkt, heel raar Nederlands. Had dan de moeite genomen om zelf netjes over te typen.
Hahaha, nee hoor. Alle teksten zijn eigen. Maar het lijkt erop dat dit door conversie naar WP Recipemaker een beetje is verhabbezakt. Daar waar nodig aangepast. Dank voor je opmerking! Zo wordt het alleen maar beter.