- 200 gram brandnetelbladen fijngesneden
- 2 handen paardenbloembloemen
- 1 ltr groentenbouillon heet, tegen de koo
- 280 gr arboriorijst of andere risottorijst
- 1 theel kurkuma
- 2 st ui gesnipperd
- 1 glas droge witte wijn
- peper en zout naar smaak
- 1-2 handen Parmezaanse kaas geraspt
- 1 scheut olijfolie
-
Pluk de toppen van de brandnetels, daar zitten pakweg zes bladeren aan. Soms acht, soms vier. Knip de bladeren van de dikke steel, houd een steeltje aan het blad.
De prik zit in de brandharen aan de onderzijde van het blad. Door het blad aan het steeltje vast te houden en met een vinger stevig naar de top van het blad te vegen, knakken de brandharen en dooft het “vuur”. Probeer het maar.
Alternatief: kort blancheren in ruim kokend water, afgieten, uit laten lekken.
Hak de brandnetelbladeren fijn, niet al te fijn. -
Pluk de gele bloemblaadjes uit de paardenbloembladeren
-
Verhit een stevige pan (kasserol) met wat olijfolie. Smoor de gesnipperde ui erin, op middelhoog vuur. Tot de ui glazig wordt.
Doe dan de rijst erbij, draai het vuur hoger, schep goed om, zodat de rijst door de olie wordt gecoat.
Blus met het glas wijn, draai het vuur laag. Schep een paar keer door. -
Doe er een fikse scheut bouillon bij. En de kurkuma. Schep door. Herhaal de bouillon tot de rijstkorrels zacht worden, doch wel nog een beet(je) hebben.
-
Schep de brandnetels erdoor en laat het geheel even slinken. Doe dan de bloemblaadjes erdoor. Bewaar evt. enkele om er straks over te strooien, want ze verdwijnen,.
-
Schep de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Oogst de brandnetels en paardenbloem bij voorkeur uit eigen tuin. Dan weet u van welke grond het komt.
10 april 2019
Eind vorig jaar kocht ik het boek ‘Brennessel – Rezepte, Vitalität, Schönheit und Genuss‘. In Nederland bestaat geen boek dat geheel aan de brandnetel is gewijd. Het bevat veel recepten en informatie. En dus ook dit recept.
Mrs.M heeft genoten, dus is het goed.
We aten het als hoofdgerecht met een stukje op de huid gebakken stukje heekfilet.