
Altijd maar dat Aziatische gedoe. Ik wilde peultjes met pasta. Een geslaagd experiment: met spek, room en wat salie.
- 150 gr spekblokjes
- 1 st ui, gesnipperd
- 300 gr peultjes, afgehaald
- 10 st blaadjes salie, dikke nerf eruit en ragfijn gesneden
- 1 à 2 scheut room
- 120 gr korte pasta (penne, fusilli o.i.d.)
- scheutje olie
- peper uit de molen en misschien wat zout
-
Zet het water voor de pasta op.
-
Peultjes afhalen doe je door het bloempluimpje met de vinger eraf te vegen of te breken. En de steelaanzet trek je er makkelijk af. Soms komt er iets van een draad mee.
-
Doe de pasta in het kokende water
-
Verhit in een stevige pan een klein scheutje olie en bak het spek met de uisnippers op niet al te hoog vuur. De ui moet niet echt bruin worden, wel glazig.
-
Doe de scheut room erbij, breng aan de kook en laat het wat inkoken.
-
Als de pasta bijna gaar is de salie erbij doen en dan de peultjes.
-
Een minuut of wat smoren – roer af en toe – en op smaak brengen met peper en misschien wat zout (spek is ook al zout).
-
Giet de pasta af en meng. Opdienen.


11 juni 2009
Altijd maar dat Aziatische gedoe. Ik wilde peultjes met pasta. Maar de recepten die ik kon vinden stonden mij niet aan: het is ofwel een salade of iets met zalm. En peultjes met pasta in een kaassaus…. Nou nee. (Lang leve de hobbykoks.) Dus zelf maar geëxperimenteerd en The Flavour Bible erop nageslagen. Er staat bij het lemma snap peas geen spek en geen room. Wel dat peultjes wel eens met salie worden gecombineerd. Waarvoor dank, want het smaakte uitstekend, zei mrs. M. Kortom, The Flavour Bible kan worden ge-update.
[Naschrift: Angelique Schmeinck bracht in 2010 haar onvolprezen boek Smaakvrienden Groenten uit. Sindsdien gebruiken we alleen dat boek nog.]
17 juni 2025
Zestien jaar later. Nu foto’s gemaakt en het recept naar het voor zoekmachines geschikte receptenformaat omgezet.
De eerste peultjes! Vorig jaar hadden we geen. Drie keer gezaaid, drie keer alles weggevreten door, vermoedelijk, woelmuizen. Maar dit jaar is alles weer als vanouds.
En dit gerecht is nog steeds erg lekker, vindt mrs. M. Spek, room, salie, peultjes. Wat wil je…