Old Henry’s Mexicaanse bonen


Bron: Cowboy Cooking (p. 36)
(Voor 6 – 8 personen:) 500 gr pintobonen; 2 l water; 4 uien, in ringen; 4 tenen knoflook, geperst (of fijngehakt); 500 gr rundvlees*, in blokjes gesneden (voorgekookt); 120 gr tomaten, gepureerd met 120 ml water; 2 eetl chilipoeder; 2 theel zout; 2 eetl olie; ½ theel gemalen zwarte peper; ½ theel Mexicaanse salie**; ½ theel komijn; ½ theel oregano

De bonen een nacht in water laten weken. Weekvocht wegdoen. Beter is het tussentijds het water nog eens te vervangen. (Lees dit bij kopje flatulentie.)

Doe de bonen, tezamen met 2 uien, het zout, 2 teentjes knoflook en het water in een grote pan met deksel (Dutch oven).
Hang de pan boven een vuur met middelmatige temperatuur en breng het geheel langzaam aan de kook.
Vermoedelijk bedraagt de totale kooktijd een uur.

Terwijl de bonen worden gekookt in een andere (koeken-)pan, met stevige bodem, de olie verhitten en het vlees met de rest van de ui en knoflook fruiten tot de ui glazig, maar niet bruin, is.
De tomatenpuree, chilipoeder en andere kruiden toevoegen en een minuut of vijf laten garen. Indien nodig wat water erbij doen.

Als de bonen gaar zijn, afgieten en het vleesmengsel erbij doen. Weer even laten garen en opdienen.

7 februari 2009

Cowboy Cooking, niederländische AusgabeOerkoken, noemt Grijze Beer het. We hebben afgelopen zaterdag (7 februari 2009) met een vrouw/man of twaalf onder eiding van Grijze Beer – Willem ter Steeg (zie ook oerkoken.nl) – met zgn. dutch ovens en potjies buiten gekookt.
Veel ketels. Veel vuren. Het werd donker en het vroor licht. Een geweldige ambiance.

Dit is een heerlijke bonenpot, die wel wat, nou nee: heel veel, heeft van chili con carne.

OPMERKINGEN
1.    Pintobonen zijn in Nederland te koop. Wij kopen ze bij Hanos, groothandel voor de horeca
2.    Voor de gepureerde tomaten hebben we een groot blik tomaten gebruikt.

 

Plaats een reactie