
Celtuce oftwel stengelsla oftwel aspergesla – geraspt met wortel, peper en lenteui. Heel Chinees. En dus wel pittig.
- 1 st stengelsla, stengel geschild en grof geraspt of fijngehakt;
- ½ st ikke (winter-) wortel, geschild en grof geraspt of fijngehakt;
- 2 st lente-/bosuitjes, wit en stukje groen in dunne ringen;
- 1 st rode peper, vers, fijngehakt;
- 1 theel sojaolie
- 1 à 2 theel sesamolie
- ¼ theel zout
-
Blancheer de drie groenten (stengelsla, wortel en peper) elk apart, d.w.z. doe ze in kokend water, breng het weer aan de kook, afgieten en laat uitlekken.
-
Doe de stengelsla in een kom. Voeg genoeg wortel en peper toe, dat geeft een leuke kleurschakering te geven 🙂
-
Doe de lenteui erbij. Voeg zout toe. Schep niet om, tot de olie erover is.
-
Verhit boven het vuur de twee oliën in een metalen pollepel (soeplepel) tot het heel heet is. Giet het over de groenten. De lenteui zal gaan sissen en haar smaak afstaan.
1. Je zou de groenten misschien ook met de mandoline heel fijn julienne kunnen snijden.
2. Ontdoe de peper eventueel van zaad. Anders wordt het echt te peperig. Neem ook geen grote peper.


27 maart 2008
De eerste celtuce/stengelsla/aspergesla (doorhalen wat u niet bevalt) is alweer gekiemd in de zaaibakjes in de kas. Recepten voor deze aparte groente zijn er niet veel, of het moet in het Chinees zijn. Ik vond deze op mijn harde schijf en dacht: huppekee, op de site zetten. Later maken.
28 juli 2008
Gemaakt. Leuk en lekker. Zal wel ontzettend gezond zijn. Maar waarom gaat het altijd in je ooghoek jeuken als je even daar voor peper hebt gesneden?