Courgettegratin

Gratin de courgettes et de tomates
Voorbereiding
7 uur
Kooktijd
1 uur 30 min
 

De topper van alle courgettegerechten. Elisabeth David schrijft '… dit ongewone subtiele gerecht…'. En dat is het.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Frans, Provencaals
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van de Franse Provincies
Ingredienten
  • 1 kg courgettes
  • 500 gr tomaten, gehakt (al dan niet uit blik)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 4 eetl peterselie, niet te grof en niet te fijn gehakt
  • olijfolie extra vierge
  • zout
  • peper
  • broodkruim
Bereiding
's morgens
  1. Schil de courgettes. Er mogen wat strepen schil blijven zitten. Snijd ze (met een mandoline) in schijfjes van ca. ½ cm dik.

  2. Strooi er zout over en leg ze zo verticaal mogelijk in een vergiet. Hang het vergiet in een kom. Laat dit gedurende de dag staan. Het zout trekt het vocht uit de courgettes en maakt de courgette uiteindelijk zoet.

Anderhalf uur voor de maaltijd
  1. Dep de courgetteschijven droog tussen twee schone theedoeken. Bak ze zachtjes in een koekenpan. Keer ze om. Gebruik niet te veel olijfolie. De schijven moeten transparant worden en mogen iets licht bruinen. Doe ze in een ovenschaal.

  2. Herhaal dit tot alle schijven gebakken zijn.

  3. Verwarm de oven ondertussen voor op 225° C.

  4. Houd de koekenpan warm, want doe er meteen de gehakte tomaten in. Deze moet indikken tot '… een dikke, niet te droge puree'. De tomatensaus wordt geconcentreerd en krijgt een intense smaak. Zet het vuur niet te hoog.

  5. Roer regelmatig en doe op het laatste moment de knoflook, peper en peterselie erbij.

  6. Meng het grootste deel van de saus in de schaal door de courgetteschijven.

  7. Gebruik de rest van de saus om de bovenkant mooi glad te strijken.

  8. Strooi het broodkruim erover.

  9. Bak het 25 à 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is.


21 augustus 2005
Al heel vaak gemaakt. Maar al snel let je niet meer op de verhoudingen. De foto hebben we van internet geleend, is eigenlijk een pompoen gratin met wat bleekselderij erdoor, maar verder hetzelfde. Ook Elisabeth David. Als je bedenkt dat het naar Amerikaanse begrippen allemaal squashes zijn en de courgette een summer squash, dan is het verschil kleiner 🙂

6 juli 2020
Gemaakt voor ons tweeën (mrs. M en ik). Omdat we er nog steeds geen foto’s van hadden. En nu wel. Het is en blijft goddelijk. Courgette, knoflook en peterselie uit eigen tuin en een blikje gepelde BIO tomaten van La Bio Idea, want nog geen rijpe tomaten bij ons. En die Jan uit zijn kas had meegenomen zijn al op.

Plaats een reactie

Waardering