Uit: De klassieke Italiaanse keuken
500 gr. aardperen; arachideolie; zout
Schil de aardperen en snijd ze (met een mandoline) in zeer dunne plakjes. Was diverse malen en goed, om de zanderigheid en een deel van het zetmeel te verwijderen. Droogdeppen.
Giet in een ruime koekenpan een laag van minstens ½ cm olie. Als de olie heet is, de aardpeerschijfjes erin doen. Niet te veel tegelijk. Enfin, bak er bruine chips van. Schep ze uit de olie en laat het uitlekken op een bord met keukenpapier.
4 december 2007
We hadden nog wat flinters aardpeer over van de tarte tatin met coquilles.
OPMERKINGEN
Net als bij het koken of stomen van aardpeer: opeens is het kantelpunt bereikt. Zo lijken ze nog vrij blank en zo zijn de donkerbruin – en als je niet snel genoeg reageert: zwart. Het moment waarop je denkt: ze worden nooit bruin, is het moment waarop je alert moet zijn.