Gestoomde aardperen met kaasmayonaise

Gschwellti Topinambur mit Käsemayonnaise

Bron: Die Jahreszeiten-Küche Unionsverlag Bern, 1987 ISBN 3 293 00129 7 Erfasst von Rene Gagnaux
1 kg aardperen; 1 eigeel; 1 eiwit; 1 eetl mosterd; 1 dl olijfolie; 1 eetl citroensap; peper; zout; 1 dl yoghurt; 100 gr kaas, geraspt

Roer met de garde het eigeel met de mosterd door elkaar. Onder voortdurend roeren de olie druppelsgewijs toevoegen. Vervolgens het citroensap en de yoghurt erbij. Doorroeren en met peper en zout op smaak brengen. Meng de gerapste kaas met de mayonaise. Klop met de garde het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door de mayonaise.
Ondertussen de schoongeschrobde maar niet geschilde aardperen in 20 a 30 minuten gaar stomen. 
In een schaal doen en met de kaasmayonaise serveren.

17 januari 2012
Vanavond was op De Derde Dinsdag van SlowFood Rijnzoet het thema aardperen. En naegelholt. Dat laatste is aan de lucht gedroogd fijn rundvlees. Dat eerste is waarom u op deze pagina, bij dit recept kijkt: de groente. 
Ik had de eer om een inleiding te geven – dat kwam in essentie neer op 'voorlezen uit eigen werk'. Ik had een aantal recepten meegenomen, waaronder deze, en we zouden iets experimenteren aan de hand van Smaakvrienden. Dat laatste was een succes, maar niet te reproduceren. Deze gestoomde aardperen met kaasmayo waren ook goed, met dien verstande dat de aardperen niet allemaal gaar waren. En dat maakt het in dit geval lekker(der).

OPMERKINGEN
1.   Aansluitend bij de laatste regels hiervoor: zorg voor niet te grote aardperen en zorg ervoor dat ze gaar zijn. Hele aardperen met schil vallen niet uit elkaar. Oftewel: in het ergste geval heeft u een bitterbalachtig iets. Zacht van binnen.
2.   De foto is genomen met de iPhone van Sebastiaan Hetterschijt, hetgeen maar weer bewijst dat telefoons er zijn om te telefoneren. (Maar in dit geval toch handig, anders had ik geen plaatje.)

Plaats een reactie