Courgettes met tomaten en basilicum

Courgettes met tomaten en basilicum
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
45 min
 

Heel eenvoudige en o zo smakelijke zomerse ovenschotel van tomaten en courgetteplakken, bestrooid met gesnipperde basilicum.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: uit: De Klassieke Italiaanse keuken
Ingredienten
  • 750 gr courgettes
  • 50 gr ui, in dunne plakken
  • 3 eetl knoflook, grof gehakt
  • 2 eetl peterselie (echte, dus platte), gehakt
  • 175 gr tomaten (evt. uit blik), grof gehakt en met sap
  • 6 of meer blaadjes basilicum
  • olijfolie extra vierge
  • peper & zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 180o C.

  2. Was de courgettes, ontdoe ze van de uiteinden. Snijd ze in schijfjes van ca. 1 cm. 

  3. Neem een stevige pan en zet deze op matig vuur. Doe de ui en wat olie erin, fruit de ui goudbruin en doe de knoflook erbij. Als deze goudbruin is ook de peterselie.

  4. Roer om en schep oven in een (aardenwerk) ovenschaal en spreid het over de bodem.

  5. Doe de stukken tomaat erbij. Zet ca. 20 minuten in de oven (tot de olie zich scheidt van de tomaten, maar dat is lastig te zien).

  6. Voeg de courgetteplakjes toe alsook het zout en de peper. Schep het om. Laat tien minuten of iets langer in de oven staan – bak tot al het vocht uit de courgettes is verdampt en de groente gaar is.

  7. Haal de schaal uit de oven.

  8. Was de basilicum en scheur deze in stukjes. Strooi die erover en dien op.


15 juli 2006
Het lijkt wel allemaal erg op elkaar, die courgettegerechten. Maar je moet toch wat met de productie. Dit is erg lekker, maar niet zo geweldig als de gratin.

10 augustus 2020
Mrs. M houdt niet van soep. Dus om de overmatige courgetteproductie te verwerken duiken we ook het archief weer in. DIt recept gevonden, dat misschien in 2006 voor het laatst was gemaakt. En zonder foto’s. Dus met de biologische tomaten die we van Jan hebben gekregen, deze schotel gemaakt. Niet te versmaden. Vooral omdat uitgezonderd de tomaten, olie, peper en zout, alles uit eigen tuin komt. (Onze eigen tomaten zijn dit jaar kleine, heel bijzondere en worden net rijp.)

Plaats een reactie

Waardering