Courgettepaté

uit: NRC 1 september 2007
2 kg kleine courgettes; 500 gr. tomaten, ontveld, ontpit en in stukken gesneden; 250 gr. kipfilet; 200 gr. wit brood, zonder korst; 2 uien; teentje knoflook; 20 muntblaadjes, fijngehakt; 6 eieren; 100 ml. melk; 100 ml slagroom; plm. 6 eetl. olijfolie; 30 gr. boter; zout; cayennepeper

Kan zowel warm als koud worden gegeten. Bij deze paté hoort een tomatensaus.

Besmeer de binnenkant van een flinke patéschaal met boter. Verwarm de melk en de slagroom. Neem een schaal en giet de warme melk op het brood. Laat het brood weken en prak het met een vork fijn.
Schil de courgettes. Rasp ze, net als de uien. (Evt. met de keukenmachine.) Verwarm de oven voor op 150o C.
Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Neem een koekenpan en verhit de olijfolie. Bak de kip en courgette- en uienrasp op matig vuur gedurende een minuut of tien. Af en toe omscheppen.
Roer in een kom de inhoud van de koekenpan en het geweekte brood en de munt goed door elkaar. Breng dit pittig op smaak met zout en peper ("hoog in de smaak"). Schep het mengsel in de patévorm, aluminiumfolie en/of deksel erop. (Prik met een vork een paar gaatjes in de folie.) Bak de paté gedurende anderhalf uur.
Terwijl de paté in de oven staat de tomatensaus maken: verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de tomaten met de uitgeperste teen knoflook gedurende een kwartier. Op smaak brengen met peper en zout. Pureer de saus met een staafmixer tot een dun geheel.

Serveer de paté met de afgekoelde saus met wat toast of warm stokbrood.

Nog niet gemaakt

Plaats een reactie