Twee dagen na Koninginnedag haalt imker Saskia de koningin uit onze bijenkast weg. Om een tweede volk te stichten. En dat in het Jaar van de Bij.
Vooropgesteld: we zijn geen imker. We hebben via Gastvrij voor de Bij een bijenkast in onze tuin. Ina Ruijter koppelde ons namelijk aan Saskia. Dat is alweer een jaar geleden. Het laagste tarief voor Gastvrij voor de Bij bedraagt € 17,50 per maand. Daarvan krijgt de imker een aanzienlijk deel. "Kan ik weer wat spullen van kopen," zegt Saskia.
€ 9,50 voor een pot honing
De tegenprestatie is dat alle honing voor ons is. 'Dat worden wel erg dure potjes honing,' zei ik, denkend aan een stuk of drie. Maar het goede is dat èn onze groenten en fruitbomen worden bestoven èn aan het voortbestaan van de bij wordt bijgedragen.
Vorige week woensdag waren we bij Kwekerij Bastin, in Aalbeek, zuidelijk Limburg. Daar leerden we Henk van Beelicious kennen. Van hem hoorden mrs. M en ik dat zijn kasten ongeveer 20 kg honing opleveren. En die van ons? Ik beschreef de kast van Saskia.
"Daar moet wel tien kilo honing uitkomen," zei Henk.
"Daar kan wel tien kilo honing uit komen," zei Saskia drie dagen later. Ze kwam om onze kasten te controleren en de om de koningin te zoeken.
Het gaat goed hier
Saskia helpt Emile. Die is negen jaar oud en imker. Misschien wel de jongste van Nederland. Of helpt Emile Saskia? "We helpen elkaar," zegt ze.
Over dertien dagen
De raat met de koningin en nog een paar raten met werkbijen gaan in een reiskofferkast met Saskia mee.
"Over dertien dagen ben ik terug," zegt Saskia. "Dan moet er een nieuwe koningin zijn."
In de onderste raten hebben we heel wat minuscule eitjes gezien. De achtergebleven bijen zullen door extra te voeren een of meer ervan tot nieuwe koning promoveren.
"Ze zullen de eerste paar dagen aardig van streek zijn," meldt Saskia nog, voordat ze vertrekt "Ze missen hun koningin."
Oef. Ik moet meteen aan de tekenfilms met Donald Duck denken, die op de loop gaat voor lastige bijen.
Naschrift
2 mei 2012 rond 20:48 werd de droom al door een lezer verstoord
Edith Dourleijn, kookfanaat en culischrijfster, maar ook imker, reageert scherp. Ze schrijft: "Maar een goed gevoel als je de bijen hun wintereten afneemt?"
Ik dacht iets bij te dragen aan het behoud van de bij.
Tja. Daarom ben ik geen imker en zij wel. Ik realiseer mij nu het spel. De imker verwijdert de honing en geeft de bijen voor de winter een surrogaat: glucosestroop, suikerwater of witte basterdsuiker. En wij, de mens, genieten van de honing met al haar gezonde aspecten.
Edith is tegenwoordig een bijendame schrijft ze wat later. Voor natuurlijke bijenhouderij. Oké, ze geeft ook toe dat honing winnen ook iets te veel werk is voor haar drukke leven.
Maar ja, opper ik: al duizenden jaren wordt honing gewonnen. Wat kregen de bijen toen? Als voeding voor de winter?
Deze vraag staat nog uit.