De ideale aspergebereiding

Het is nu bijna een jaar geleden dat enkele culinaire schrijvers en bloggers in een grote keuken in Vleuten bijeen kwamen om de ideale aspergebereiding te onderzoeken. Gisteravond aten we bij Eetcafé Look geweldige, heerlijke asperges. Hoe doe je dat, Jeroen? De elfde manier.

Het was een initiatief van Edith Dourleijn. Ik viel er eigenlijk zo’n beetje in. Ze deed namelijk kond van de test en ik mailde haar: “Ik mis de vacuümbereiding.”
“Kom er maar bij. Dat mag jij dan doen,” luidde haar antwoord.

https://www.eediete.nl/keuken/pics/aspergetest%20-deelnemers.jpg
Proeven, opgesteld voor de foto – foto: Edith Dourleijn

En daar stonden we op 7 juni 2011, vrnl.: Karin Luijten, Gerrit Jan Groothedde, Fanny Drabbe (met wijn, want dat hoort erbij), Klary Koopmans, Annemieke Dubbeldeman (Vegatopia), Tertia Wiedenhof (ook Vegatopia), Eke Mariën (hij van Cook& Chemist) en ik. Edith Dourleijn staat niet op de foto, zij nam deze.

We testten uiteindelijk 10 verschillende bereidingswijzen

1koken A: 15 minuten koken
2koken B: 15 minuten koken van dagverse asperges
3koksmethode A: 3 minuten koken, 20 minuten van het vuur af laten garen
4koksmethode B: asperges in koud water opzetten, 3 minuten laten koken en 20 minuten laten staan
5konfijten: 35 minuten in zonnebloemolie op 90 graden
635 minuten in water van 90 graden
7stomen: 30 minuten
8vacuüm: 15 minuten in kokend water
9magnetron van Johannes van Dam: 3 minuten op hoogste stand
10met schil: 15 minuten schil laten trekken, dan 15 minuten asperges (met schillen) koken
Tabel heb ik van Edith overgenomen.

De conclusies van de deelnemers kunt u lezen onder de hyperlinks. Onder het verhaal van Gerrit-Jan Groothedde schreef ik: ‘De meerderheid koos voor de vacuüm-bereiding. Als beste methode. Ik dacht dat Eetschrijver daar ook over te spreken was. Er was nog lekker wat beet in. Inmiddels heeft Eke het nog een keer vacuüm op 90 graden gedaan (30 minuten) en dat was subliem.
Zelf hebben we toentertijd hierover geen bericht op onze website geplaatst. Dat deden de anderen immers al.

Methode 11: gloeiend hete oven

Gisteravond, na een dagje bij het Bloesemfeest, togen mrs. M en ik naar Eetcafé Look. (Lees hier meer over Look. [mei 2021: Alweer een jaar of drie geleden stopte Jeroen met Look en ging wat anders doen.])
Het hoofdgerecht was een bedje – zeg maar bed, want hier krijg je groenten – van postelein en lamsoor met asperges, in stukken van pakweg 3 cm. En daarover een heekfilet. De asperges waren prefect, een heerlijke beet.
“Hoe doe je dat, Jeroen?” vroeg ik.
“Een minuut of drie in de oven. Heel heet. Ze garen in eigen vocht.”
“Hoe heet?”
“180 graden.”
“Stoom?”
“Nee. Nou ja, soms bereid ik ze ook wel eens in de stoomoven. Maar deze niet.”
Zo simpel is het.
Methode 11.

Naschrift 28 april 2012
Ik heb Jeroen’s werkwijze nu twee maal nagedaan. Oven op 225-250 graden. Een keer met hele asperges, die, na enige proefnemingen, toch wel tegen de tien minuten erin moeten en de tweede keer in stukjes in de oven, kort, de pakweg drie minuten die Jeroen noemde. De stukjes waren exact zoals Jeroen ze had.

Methode 12: grillen

13 april 2024
Op zoek naar een recept voor asperges met rabarber, stuitten we op het grillen van asperges. Het recept zei: vier minuten, maar dat is betrekkelijk en zeker afhankelijk van de dikte van de asperges.
Maak de asperges schoon (kontje eraf, schillen) en droog. Vet ze in met wat olijf- of arachideolie. Evt. wat peper erover draaien. Leg ze op een hete grillplaat. En keer regelmatig een kwart slag. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet bij kromme of gebogen asperges, maar ze vinden wel steun bij elkaar op de plaat. Ze worden vanzelf iets slapper, dat is het moment om grillen te stoppen. Wij houden van stevige asperges en gegrild zijn ze nog lekkerder.

Plaats een reactie