2017 is het jaar van…..

Veel belangenorganisaties gebruiken een jaar om iets bijzonders voor het voetlicht te brengen: de koekoek, Luther, de fiets, duurzaam toerisme en nog veel meer. We pikten er wat opmerkelijke dingen voor u uit. En bedenk, het wordt pas echt een jaar als er een speciaal vignet of logo voor is ontworpen.


2017 duurt één seconde langer

2017-een-secondeDe wereldklokken worden weer gelijkgezet met de realiteit. 1 Januari 2017 om 00:59:59 wordt het niet de volgende seconde 01:00:00 maar 00:59:60. Deze zogenaamde schrikkelseconde wordt sinds 1972 op onregelmatige basis op instigatie van Internationale Dienst voor de Aardrotatie en Systeemreferenties in Parijs doorgevoerd. De aardrotatie is niet helemaal stabiel. Op 30 juni of 31 december wordt dan om twaalf uur ’s nachts een correctie doorgevoerd. Omdat wij hier in West-Europa in de tijdzone +1 uur bevinden ten opzichte van de referentie Greenwich, is het bij ons dus één uur ‘s nachts op 1 januari 2017. In Zuid-Amerika zal het ergens op 31 december zijn.
In 2017 is het voor de 27ste keer dat de correctie wordt doorgevoerd. De vorige keer was 30 juni 2015 (of beter: 1 juli). Had u het toen gemerkt?


Het jaar van de Koekoek

2017-jaar-van-de-koekoekSOVON en Vogelbescherming Nederland nemen dit jaar de koekoek op de korrel. Het aantal neemt al decennia af en waarom is onduidelijk. Nou ja, een aantal redenen kunnen we wel verzinnen. Want in zijn algemeenheid is het vogelbestand de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. Onderwijl is Nederland een van de grootste agrarische producenten ter wereld. Zou er een verband zijn? Rarara.


Het jaar van de Tweede Kamer-verkiezingen

Op 17 maart 2017 zijn er in Nederland Tweede Kamer-verkiezingen. Wij hopen natuurlijk dat iedereen natuurlijk voor groen en sociaal kiest. In Frankrijk zijn er presidentsverkiezingen. In Nederland zou de PVV de grootste kunnen worden (maar dan hebben we het nog steeds over 17% van de kiezers, dus groot is betrekkelijk) en in Frankrijk zou, misschien, Marie Le Pen van Front National een kans maken. Negativisme en angst zaaien hebben nog nooit wat gebracht, of het moet oorlog zijn. Oostenrijk, ooit een land met rechts-populistische kenmerken, koos begin december een groene president: Alexander Van Der Bellen. Het kan dus wel. Daarom zeggen wij: Waar een Wilders, is geen weg.


Het jaar van het madeliefje en de haver

Bron: Commons Wikimedia
Bron: Commons Wikimedia

Naturheilverein NHV Theophrastus heeft voor Duitsland 2017 het jaar van het madeliefje verklaard (in het Duits: Gänseblümchen). We kennen het allemaal, al is het maar om het wegtrekken van de kelkblaadjes onder het zeggen van ‚ze houdt van mij – ze houdt niet van mij – ze houdt van mij – ze houdt niet van mij… tot het laatste blaadje de uitkomst geeft. Maar volgens de natuurgenezers is het ook een bijzonder heilzame plant. Lees hier meer (in het Duits).

De universiteit van Würzburg roept elk jaar een andere plant uit tot artsenijplant van het jaar. 2017 is het jaar van de haver. In een televisieprogramma of -item over superfoods, werd haver door een medewerker van Wageningen UR ‘het enige echte superfood’ genoemd.


Internationale Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling

2017-jaar-van-toerismeDat is de titel die de VN aan het jaar 2017 heeft gegeven. Het klinkt niet in het Nederlands. En eerlijk gezegd ontstaat er ook geen helder beeld bij de Engelstalige naam: International Year of Sustainable Tourism for Development.
Een redelijk aantal jaren hiervoor stonden voor de Verenigde Naties in het teken van groen: of het nu de biodiversiteit was (2010), de bodem (2015), de bonen (2016), de quinoa (2013), familieboerderijen (2014), duurzame energie (2012), bossen (2011), aardappel (2008) en wat al niet meer (zie hier een overzicht). Maar nu is het ons wat vaag. We vermoeden een ietwat holistische benadering.
Naast de WHO (gezondheid), FAO (landbouw en voedsel), UNICEF (kinderen), UNESCO (cultuur) en nog een aantal (zestien in totaal) is er nog een andere loot binnen de VN: UNWTO (toerisme). En deze club geniet nu in 2017 extra aandacht.

De keus van dit VN-jaar wordt als volgt verklaard: “[…] beter begrip tussen mensen waar dan ook, grotere bewustwording van onze rijke erfenis van diverse beschavingen en waardering voor de inherente waarden van alle verschillende culturen om zodoende vrede in de wereld te bevorderen.”


Jaar van Geven

Voor de Verenigde Arabische Emiraten wordt 2017 ‘the Year of Giving’ – het jaar van geven. Sjeik Kahlifa vaardigde daartoe op de dag voor Kerst 2016 een decreet uit.
“2017 Verkiezen tot het Jaar van Geven, weerspiegelt de humanitaire handelswijze van de VAE sinds haar oprichting,” aldus de sjeik. Wel opmerkelijk, gezien de berichten over moderne vormen van slavernij in die landen. Maar misschien brengt de sjeik met 2017 hierin de gewenste verandering. De aankondiging was zo recent, dat er nog geen fraai vignet van is te vinden.


Schots jaar van geschiedenis

2017-jaar-van-schotse-geschiedenisVoor Schotland is 2017 het jaar van History, Heritage and Archaeology, oftewel: Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie. Dus als u van plan was daar naar toe op vakantie te gaan, dan raden we u aan te kijken dat er allemaal te beleven is in dit kader.


Jaar van de fiets

2017-jaar-van-de-velocipedeJe zou denken, de fiets bestaat al eeuwen. Nou ja, twee dan. En dan is het nog de loopfiets, de velocipede.
Alleen de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft 2017 tot het jaar van de fiets uitgeroepen. Want, zo stelt ze, dit meest gebruikte vervoermiddel ter wereld werd 200 jaar geleden in Baden-Württemberg uitgevonden. Ene Karl Drais 1817 uit Mannheim vroeg in dat jaar patent aan op zijn fiets, nou ja, de loopfiets, de velocipede.


Het jaar van de Haan

2017-jaar-van-de-haan2017 is het Chinese jaar van de haan. Dat belooft wat, want hanen zijn, volgens de Chinese astrologie, diepe denkers, direct en bekwaam. Maar kunnen ook vreemde ideeën hebben. Althans, voor buitenstaanders. Eerdere haanjaren waren 2005, 1993, 1981, 1957 en 1945. Misschien kent u iemand die in een van die jaren is geboren. En? Klopt het?


Het jaar van Mondriaan tot Dutch Design

logo_mondriaantotdd1Het jaar van “Mondriaan tot Dutch Design”, omdat in 1917 de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Die vandaag de dag nog steeds in Neerlands ontwerpen doorwerkt.


Jaar van de Botanische Tuinen

2017-jaarvan-botanische-tuinenDe Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen heeft het jaar 2017 uitgeroepen tot het Jaar van de Botanische Tuinen. De NVBT ziet het als haar missie om de biodiversiteit van planten te borgen. Een nobel streven.

Lees hier wat Anthonetta erover schrijft. (Zij beheert onze Eetbare Siertuin.) Of ga direct naar de website van de NVBT.

Ook in het kader van Eetbare Siertuin is dit een zeer interessant gegeven. Dat is immers ook een botanische tuin. En we hebben het boek The Drunken Botanist, waarin, uiteraard allerlei curieuze en minder curieuze dranken staan. Dranken die uiteraard op planten zijn gebaseerd. Dat moeten we dan voor de overige elf maanden van 2017 bewaren, want het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu lanceert ‘Een maand zonder alcohol’ voor de maand januari. Kijk hier.


Jaar van het Jongenshandbal

2017-jaar-van-jongenshandbalNu eens geen voetbal. Het Nederlands Handbal Verbond heeft 2017 uitgeroepen tot het Jaar van het Jongenshandbal.  Het aantal mannelijke handballers moet namelijk groeien en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zullen ze daar hebben gedacht. Lees hier meer.
Net als de Verenigde Arabische Emiraten heeft ook het NHV geen vignet voor haar speciale jaar laten maken. We vonden wel deze poster, waar de testosteron van af spettert.
Vet cool!
Let’s go handbal

 


Jaar van Maarten Luther

2017-jaar-van-de-reformatie-300Dat geldt met name in Duitsland, want daar timmerde deze monnik op 31 oktober, vijfhonderd jaar geleden, zijn stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg. Het was het begin van de reformatie en zo kwam het dat er naast de Rooms-katholieke ook, logischerwijs, Gereformeerde gelovigen waren. Dat hebben we geweten en weten we nu nog steeds. Het heeft zijn sporen getrokken op elk maatschappelijk vlak en in grote delen van de wereld. Lees er hier meer over.

…. en nog veel meer

En veel bedrijven en instellingen willen natuurlijk dat 2017 hun jaar wordt: het jaar van ‘design & smart lightning’ of ‘het jaar van customer data platforms’ (het aan elkaar knopen van gegevens van u en ons om ons gedrag te kunnen analyseren en wellicht koopgedrag te voorspellen), het jaar van inflatie (Goldman Sachs), het jaar van de waarheid (honderd jaar na de verschijningen van Maria bezoekt de Paus Fatima en de verwachtingen zijn hoog gespannen), het jaar van de sociale EFT’s. Ja, ja dat is beleggerstaal voor Electronic Fund Transfers, maar wat dat nu met sociaal te maken heeft, is ons een raadsel. Ach, het is zo ook wel voldoende.


Maar, uh, wat betekent 2017 voor u?

 

Plaats een reactie