Animo subsidie zonnecellen gering

 Zo luidt de kop van een artikel in De Volkskrant van vanmorgen. SenterNovem, dat de SDE-subsidie toekent, meldde gisteren dat ze ongeveer vierduizend aanvragen hadden ontvangen. Ze hadden een stormloop verwacht en er is geld voor zevenduizend aanvragen. 

Terugwerkende kracht

Zonnepanelen foto_300Wij hebben alsnog besloten subsidie aan te vragen voor onze in 2007 geïnstalleerde panelen. Eerst wilden we het niet doen, want de subsidie is relatief gering en, gezien de beperkte pot met geld, is het beter dat anderen zonnepanelen installeren, dan dat wij nog geld toe krijgen. Maar als er geen anderen zijn?
Vorig jaar is door de minister aangekondigd dat de regeling met terugwerkende kracht zou ingaan. Van die toezegging maken we dan nu graag gebruik.
 

Terugdraaiende meter

ferrarismeterIn dezelfde De Volkskrant staat dat minister Van der Hoeven de netwerkbeheerders verplicht elk huis te voorzien van een slimme (digitale) energiemeter – het voordeel van de terugdraaiende ferrarismeter is dan weg. Wij meten de opgewekte energie zelf. Is de productie groter dan het verbruik, dan zien wij nu de schijf en het telwerk vrolijk achteruit draaien. Dat plezier wordt nu ook gecontroleerd. (En wij houden niet van onnodige registratie en  controles.) 

Redenen tegenvallen

De reden waarom het aantal aanvragen tegenvalt kan verschillend zijn, of een combinatie:
1)    het bedrag wordt gerelateerd aan de opgewekte stroom en jaarlijks uitgekeerd;
2)    de aanschaf van de panelen wordt (dus) niet gesubsidieerd en dat vergt een forse investering die met geleend geld snel onrendabel is;
3)    als de algemene prijs voor elektriciteit stijgt, daalt het subsidiebedrag (het voordeel van 'eigen stroom' wordt dan immers groter)

De subsidie bedraagt 33 cent per kWh tot een maximum van 3000 kWh per jaar, gedurende 15 jaar.

Plaats een reactie