Spruitenschotel

bron: NRC 31 maart 2008

500 gr aardappels; 250 gr spruitjes; 250 gr prei, in dunne ringen; 400 gr lamsgehakt; 2 eetl arachideolie (of andere bakolie); 20 gr boter; wat warme melk; zout; cayennepeper; paneermeel

Een eenvoudige ovenschotel. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Kook ze en kook in een andere pan de geschilde aardappelen gaar – voeg op tijdens de laatste 5 minuten de prei toe. Aardappels met prei afgieten en stampen. Roer de melk en een klontje boter door de puree. Spruiten afgieten. Roer de spruiten door de aardappelpuree. Bak de lamsgehakt in de olie rul. Breng het op smaak met de peper en zout.


Schep de gehakt onder in een ovenschaal. Daarover de laag puree met spruiten. Stijk het glad. Strooi er paneermeel over en leg er enkele klontjes boter op.
Zet onder een hete ovengrill en laat de paneermeel lichtbruin en krokant worden.

 


31 januari 2017
Dit recept staat als ‘nog niet gemaakt’ sinds 1 april 2008 op de website. Dus het werd, bijna negen jaar later, hoogste tijd. En dan meteen maar foto’s.
Het is simpel te maken – hé, zonder ui en knoflook! – en smakelijk. Niet sensationeel, maar een uitstekende “doordeweekse pot”.
Goedgekeurd door mrs. M, die vond dat ik er wel ietwat meer zout in had kunnen doen.


OPMERKINGEN
1) Halveren van de spruiten is niet nodig, tenzij ze heel erg groot zijn.
2) Wij gebruiken schapengehakt van zwartblesschapen. Dat is zachter van smaak dan het lamsvlees dat bij de slager te vinden is. Heeft met het ras te maken.

1 gedachte over “Spruitenschotel”

Plaats een reactie