Cliquo – de palletmeubels

Recycling, hergebruik, cradle to cradle. Architect en designcolumnist Jan Willem Henssen ontwerpt meubels van pallethout. Hij verkoopt ze onder het label Cliquo Label met een knipoog naar de afvalcontainers van Kliko.

Cliquo - twee stoelen bij vijver.jpg

Uitstekend zitcomfort

Cliquo - klein vignet.jpgWe kennen Jan Willem al wat langer van zijn weblog DesignKeus. Toen hij vertelde dat hij oude pallets omvormde tot fraaie meubels, zeiden we: " Zij die de moeite namen eventjes in een van de stoelen te zitten, waren enthousiast over het comfort. En natuurlijk het idee.

Toen de bezoekers weg waren zette Marijke ze op de steiger over onze zwemvijver. Ze ging er in zitten en was verkocht. De stoel ook. € 105. Je ziet het er niet van af, maar ze hebben een uitstekend zitcomfort.

Duurzaam

Cliquo - sit straight.jpgVoor wat het woord duurzaam nog waard is, want het is danig aan inflatie onderhavig. Maar u moet weten dat pallethout een mindere kwaliteit waaibomenhout (grenen, vuren) is. Pallets worden eenmalig of vaker gebruikt; de betere worden soms gerepareerd. Maar daarna eindigen ze ofwel in een bouwafvalcontainer, in de kachel of ze worden versnipperd en tot zogeheten houtgranulaat (korrels) verwerkt om in andere producten weer naar voren te komen – van kachel- en dierenvoer tot in mdf.

Jan Willem geeft de pallets een werkelijk tweede leven; de stoelen gaan lang mee. Ze zijn bewerkt met al dan niet gekleurde gekookte lijnolie.
 

Gebruiksstoel

Cliquo - kinderstoel.jpgJe bent designliefhebber of niet. Jan Willem liet zich inspireren door Nina Tolstrup. Toen ik hem e-mailde dat ik zijn stoelen in onze webwinkel wilde opnemen en erover wilde schrijven, schreef hij terug: "Wil je wel nadrukkelijk vermelden  dat de 'little lazy' en de 'lazy chair' verbeterde versies zijn van het ontwerp van Nina Tolstrup en dat de 'sit straight' en de 'lazy chair 2' mijn eigen ontwerpen zijn. Op basis van deze laatste twee modellen maak in nog een eet/werktafel, lage tafel en tweezitsbank. Constructief is mijn ontwerp beter dan het ontwerp van Tolstrup. Mijn ontwerpen zijn sterker en stoerder en meer als een meubel." 

Wie de stoelen van Nina op de website designboom bekijkt, ziet dat ze nogal fragiel zijn. Als iemand van 110 kg erop gaat zitten en zijn kont beweegt, zijgt de stoel zeker en vast ineen. Jan Willem heeft goede verbeteringen aangebracht, zodat de designstoel ook een gebruikstoel is.

GOEDKOOPzaam

Het gegeven dat de pallets gered zijn van de ondergang en niets kosten, betekent dat de kostprijs bestaat uit schroeven, gebruik gereedschap en werkplaats, lijnolie en manuren. In Nederland. De stoelen zijn leverbaar vanaf € 90 (de rechte stoel met de veelzeggende naam sit straight) tot € 165 voor een bank. De stoel die wij kochten, de luie stoel lazy chair 2, is € 105.
Vergelijk dit maar eens met hardhouten stoelen. Die zijn al snel 50% duurder tot zelfs meer dan het dubbele. En komen van verre en er worden bomen voor gekapt. Ze gaat uiteindelijk net zo lang mee. Het onderhoud is vergelijkbaar. Het enige dat telt is dat u uw palletmeubels 's winters binnen moet zetten. Maar dat deed u toch al, is het niet?

Links

De stoelen in onze webwinkel
Cliquo - groot vignet.jpg
desigNKeus (Jan Willem Henssen als desigNGek)
Cradle to cradle
TRIADD buro voor bouwkunst (Jan Willem Henssen als architect)
Nina Tolstrup (gevaarlijke vrouw: haar eigen website studiomama.com is uit de lucht en als u die toch invoert, wordt u omgeleid naar empack.de, van waaruit virusaanval op uw computer plaatsvindt) 
Tillwood pallets

Plaats een reactie