Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed

Heel veel zeldzame huisdierenrassen waren te zien afgelopen zondag in Liempde. Koeien, paarden, schapen, honden, kippen, ganzen…. en voor het eerst varkens: Bonte Bentheimers.

Het was de tweede keer dat Stichting Zeldzame Huisdierrassen deze dag in Liempde organiseerden. Het heeft alles in zich om een groot nationaal evenement te worden. Worden? Het is het al!

Bonte Bentheimers – met speciale toestemming

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 12.jpgVanwege alle specifieke wetgeving en regels is het erg moeilijk varkens op een dierenshow te tonen. Vorig jaar niet, maar dit jaar wel: met speciale toestemming van de hoogste ambtenaar van EL&I. Het Bonte Bentheimer Landvarken is het enige oude varkensras dat we in Nederland nog kennen. Het is door de SZH erkend. En zo komt het dat het "varkensplein", in tegenstelling tot de koeien, paarden, honden enzovoorts, op de dag slechts één ras kent.

 

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 9 - de grote BB show.jpg

De grote BB-show: Alie en haar biggen rusten in de wagen en trekken (toch) veel bekijks.

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 10 - Alie en haar biggen rusten.jpg

Na gedane wroeting is het goed rusten.

Kunstenaar en bestuurslid van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken, Sjef Meijman, had Alie en haar zes biggen meegenomen naar Liempde. 

Culinaire plein – ZeldzaamLekker

Niet alleen de dieren werden getoond, op het culinaire plein kon men ook producten ervan proeven en kopen. Want hoe gek het ook klinkt, zo houdt men een ras in stand. De SZH is een actie en website ZeldzaamLekker gestart. Hier vindt u zeldzame dieren en hun producten. 

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 1.jpg

Michiel Cassuto is in 2011 Gelders Held van de Smaak (en wie weet wordt hij wel landelijk Held van de Smaak). Hier verkoopt hij rauwmelkse kaas van het brandrode rund. Meer weten? Klik hier.

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 2.jpg

Martin Woestenburg promoot schapenvlees. Het Nederlandse Volk denkt nog steeds dat het ranzig en vies is. Integendeel. Maar the proof is in eating the pudding. Dus proeven.

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 3.jpg

Nelleke Meersma van de Ouwendorperhoeve verkoopt schapenkaas. Zij hebben o.a. het Friese melkschaap, maar ook Bonte Bentheimers. De Ouwendorperhoeve treft u aan op markten op en om de Veluwe. En ze hebben een winkel, bij de boerderij.

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 4.jpg

Sengersbroek is de eerste en vooralsnog enige werkelijke commerciële varkenshouder – maar dan met Bonte Bentheimers. Hier staat (rechts) Teresa Rahder. Sengersbroek is helemaal eko en zo ook de worsten, coppa's en meer. Allemaal Bonte Bentheimervlees.

En natuurlijk waren er meer stands op het culinaire plein (Leidse kaas, Slow Food, honing en meer), maar hier hebben we de foto's van gemaakt. En nog wat dieren:

Twentse landgansDat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 5 - Twentse Landgans.jpg

 

Brandrode rundDat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 6 - Brandrode rund.jpg

Kleurige schapenDat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 7 - gekleurde schapen.jpg

 

Chaamse pelDat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 11 - Chaamse pel.jpg

Dat was de Nationale Dag van het Levende Erfgoed 8 - paarden en wagens.jpgPaarden trekken wagens
 
 

Plaats een reactie