Moestuinevaluatie 2008

Herfst. Ieder jaar, in elke moestuin, lukken en mislukken planten. Tijd om eens te kijken naar successen en tegenvallers van dit jaar. Het weer speelt een grote rol. En er zijn weinig insecten. We noemen niet wat allemaal goed is gegaan, dat zou te veel worden.

Successen

Roodlof

voor het eerst in drie jaar hebben we prachtige kroppen. Hoe komt dat? In principe is roodlof schietgevoelig en moet dus in de latere zomer worden gezaaid en geplant. Maar meestal is het najaar hier dermate koud en nat, dat er geen fraaie kroppen meer ontstaan. Nu heb ik ze eerder gezaaid en uitgeplant en de matige zomer heeft dus op de roodlof positief uitgewerkt. Nu hebben we spijt dat we niet meer hebben gezaaid.

Suikermais

Nat en warm genoeg weer garandeert fraaie kolven. En dat is gelukt.

Aardappels

Waarom weet ik niet, maar vorig jaar hadden we amper rattes d'Ardeche. Ze leken opgelost in de grond. Geen oogst. Dit jaar echter in overvloed. Net als rosevals (elk jaar een succes, lijkt het wel.)

Grauwe erwt Kola

Van dit oude ras had ik nog maar enkele erwten om te zaaien. Vorig jaar hadden de vogels of andere beesten zich tegoed gedaan aan de peulen. We hadden geen kapucijners. Ik dacht dat toen het Kola-tijdperk voorbij was, maar vond nog wat erwten die ik dit jaar heb gezaaid. Het was goed. En voldoende laten hangen en drogen om volgend jaar te zaaien.

Tomaat

Een geweldig tomatenjaar. Stakeless is top. Heerlijke grote smakelijke tomaten. (Stakeless heeft niets met biefstuk te maken, wel met de dikke stam, zodat de plant zonder stok – stake – zou kunnen groeien. Maar dat is een illusie.) Green grape is een verrukkelijk kersentomaatje. En de roma tomaten, van zelf gewonnen zaad van tomaten uit de winkel, deden het ook uitstekend. Maar toch: die doe ik niet meer. Omdat de planten heel lang worden en betrekkelijk weinig trossen per lengte hebben. Stakeless produceert meer. Volgend jaar ga ik brandywine (?), die in de Ark van de Smaak voorkomt, proberen.

Minder dan verwacht

Courgettes

Raar. Ik heb zes of zeven planten van de soort Defender. Goed voor een hoge productie. Maar bij kouder en grauwer weer valt die stil. Nu heeft courgette geen hoge temperatuur nodig, maar wel zon. De witte courgette blijft echter tegen verwachting in redelijk produceren. Alleen zijn die courgettes, als ze al ietsje groter dan 10 cm worden, snel peervormig.

Pompoen

Slechts drie kleine oranje pompoenetjes. En wel meer van muscat de provence, maar daarvoor is de zomer te slecht: ze zijn nog erg groen, ipv dat bruine. Waar het aan ligt? Gebrek aan insecten voor bestuiving? Standplaats?
Butternut squash teel ik in de koude bak, en ook dit jaar een rijke oogst.

Mislukt

Lenteui

Volgens mij geheel ten prooi gevallen aan de uivlieg. Zoals elk jaar.

Prei

Grotendeels ten prooi gevallen aan de uivlieg (in dit geval preivlieg geheten).

Koolraap

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de koolgalmug zijn sporen in onze moestuin nagelaten. Geen eigen koolraap deze winter.

Aubergine

En dat is dan dit jaar voor het laatst. Dit jaar eens niet in potten, maar in de volle grond in de kas geteeld. Mooie bloemen. Met zachte kwast bloem x van plant A gestreeld en vervolgens bloem y van plant B. Niets. Geen beginsel van aubergine te zien.

Artisjok

Op zich zijn de zaailingen goed gegroeid, maar amper of geen bloemhoofden om te oogsten. Een enkele, maar die heeft mogen bloeien.

 

Oesterzwammen en Shiitakes

In het voorjaar van 2007 honderden pluggen in verse eiken stammen geslagen. Dit voorjaar, geheel conform instrukties, de stammen gedompeld in de vijver. Niets. Nakko. Nul. Jawel, één shiitake gezien, maar aangevreten door slakken, denk ik

Ze staan in de schaduw, in het bos.

En dat is toch wel lullig. Ik ken Judith van Casa Foresta en Pip van Groene Takken. Zij verkopen pluggen, ge-ente stammen en balen paddestoelenbroef.

Plaats een reactie