De RHS Butternut squash-test

In het maandblad The Garden worden de resultaten van een test van butternut squashes gepubliceerd. Welke zijn meer of minder geschikt voor het Britse – en dus ook ons – klimaat.

RHS butternut squash test
Klik op de afbeelding om de pagina op leesbare grootte te zien.

Butternut squash rekenen wij tot de pompoenen. Het is een cucurbita moschata. De "normale" pompoenen zijn van de familie cucurbita maxima. Cucurbita moschata hebben meer warmte en een langere tijd nodig om rijp te worden.

Veel butternut squashes komen of kwamen uit de VS. Ze worden echter meer en meer in Europa geteeld – ook in onze moestuin. De opbrengst is dan wisselend.

Test

De RHS heeft in 2008 veertien cultivars in haar Wisley-tuin getest. Hiervan waren er acht Amerikaans, incl. de populaire en grote vruchten producerende Waltham en Barbara.

De slechte zomer van 2008 was een goede test. Het bleek dat ze maar langzaam in bloei kwamen en de opbrengsten waren erg verschillend. Sommigen leverden maar vier pompoenen van acht planten (Metro, Sprinter). Andere wel zestig op acht planten (Hunter).

Resultaat AGM

Enfin, de volgende cultivars hebben een AGM gekregen (Award of Garden Merrit): Cobnut, Hawk, Hunter, Harrier. Deze zouden het ook goed moeten doen in de Nederlandse en Belgische tuinen.

Onze teelt

Wij telen de butternut squash in de zomer in de koude bak. Dat is zonnig en beschut. De bovengrond wordt een spade diep weggegraven en er komt pure verse compost in. Wij zetten drie planten bijeen. Dat doen we al jaren en we oogsten vier tot zes grote, rijpe vruchten. Aan de afbeelding van de RHS te zien, hebben we Waltham (rechtsonder) alhoewel er ook vruchten met het formaat Cobnut (linksboven) aan zitten.

Bewaren

Butternut squashes bewaart u het best droog bij 10-150 C.

Plaats een reactie