Dineren op ‘t hof

Nee, niet bij onze vorstin, noch bij prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Vrijdagavond aten we in Middelburg in de prachtige schuur van ‘t Hof Welgelegen. Een fraaie vorm van aanschuiftafel met verrassend mooi en lekker eten. Een aanrader.


Dineren op t Hof - hof 1Het moet nu zo ongeveer vier of vijf jaar zijn dat Esther en Ard van der Kreeke ‘t Hof Welgelegen startten. Het is een prachtige oude stadsboerderij, vroeger iets buiten Middelburg, nu net opgenomen binnen de stasdgrens. Op de stenen poort prijkt het jaartal 1622. Zo oud dus. Vandaag de dag is ‘t Hof Welgelegen een dynamische ecologische boerderij die in essentie groenten teelt en verkoopt. Dat laatste gebeurt in hun winkels (Middelburg, Vlissingen), d.m.v. wekelijkse groentetassen aan abonnees en direct aan de betere Zeeuwse restaurants. Maar eromheen gebeurt zoveel meer. ‘t Hof Welgelegen is een groene beleving. En daar hoort dineren bij. Ard en Esther zijn gastheer en gastvrouw. De huiskok heet Sander en met enige regelmaat verzorgen gastkoks van diverse restaurants een Diner op ‘t Hof.


Dineren op t Hof - hof 2En het mooie is: zo mogelijk allemaal producten uit de Zeeuwse regio. 
Er zijn regelmatig diners. Wij reden er in totaal 425 kilometer voor, heen en terug. De moeite waard[i].

Aangejaagd en gewiekst benut door het margarinemerk Zeeuws Meisje – “Geen cent te veel hoor!” -, hebben de Zeeuwen de naam zuinig te zijn. Daar is niets mis mee. ‘t Hof Welgelegen speelt op deze volksaard in. De prijs-prestatie van het diner is buitengewoon goed.


In een opgeknapte schuur

Dineren op t hof - eters 1.jpg

De foto hierboven toont dineren in de zomer. Op 1 maart 2013 is het nog geen lente. Dus we eten in de mooi opgeknapte schuur, die tevens winkel en meer is. Daar hebben Ard en Esther een professsionele keuken gebouwd. Aan lange tafels schuiven de gasten aan. 
Dit diner was het volle bak. Maar dan praat je over iets van tussen de twintig en dertig gasten. Ik meen er snel 26 te hebben geteld.

Erg leuk om naast andere, aardige mensen te zitten. Want gelijkgestemde mensen; ze houden ook van het betere eten en waarderen ecologisch geteelde producten. Eens te meer blijkt dat eten verbroedert.

Niet op de foto staat een paddestoelentappenade op een stukje geroosterd stokbrood. Die was iets te snel hap-slik-weg. Wel deze amuse van een boerenomelet in de dop.

Bietenfeestje

Het voorgerecht is een bietenfeestje. We herkennen gele biet, rode biet en chiogia biet (rood-wit geringd). En heel jong bietenblad. Ard noemde het re-leaf[ii]. De gele biet is licht gerookt. Uitmuntend, die aardse bietensmaak met een lichte rooksmaak.
En de verse geitenkaas is duidelijk te zien. Oh, met wat pure 90% chocolade, vernamen we. We moeten de kokerts bij ‘t Hof Welgelegen nog eens erop wijzen waar de echte goede chocolade te vinden is. Hier.

Ensis

Diner op ‘t Hof Welgelegen: Soep van ‘t Hof Welgelegen. Een preisoep met wat aardappel (zie ook hier) met daarom schuim van zee-alg en een scheermes-mossel (ensis) gevuld met kokkeltjes.
Uitstekend.

Vermeldenswaard is ook dat op tafel  een mandje niet te versmaden brood staat. Van Menno. En een bakje zeezout. En een schaaltje puike olijfolie. Deze[iii].

Perfecte kabeljauw

De kabeljauw van het hoofdgerecht is perfect gegaard. ‘Heel mooie kabeljauw’ staat in mijn notities. Chapeau! Maar wat er nog meer op het bord ligt vergat  ik te noteren. Dat heb je, als je geniet. Op de menukaart staat: knollen (klopt), schaaldierencoulis en luchtige mousseline. Maar waarvan de mousseline – een uiterst zachte puree – was, weet ik niet meer. Gelukkig gaat het om de smaak.
Het dessert is welkom. Een mooie citrusgelei onderin, champagnecrème, ijs van zwarte bessen en (vermoedelijk) cranberries en granaatappel. Ziet er groots uit, maar een mooie combinatie van smaken en het valt licht.

Boerenomelet in de dopDineren op t hof - amuse.jpg
bietenfeestjeDineren op t hof - voorgerecht.jpg

Dineren op t hof - soep 1.jpg

Preisoep met zeevruchtenDineren op t hof - soep 2.jpg
Oeoeoe, perfecte kabeljauw!Dineren op t hof - hoofdgerecht.jpg

Dineren op t hof - dessert.jpg

Afrondend en samenvattend

Afrondend wordt koffie met wat chocolaatjes en een kletskopje geserveerd. 

We arriveerden rond kwart voor zeven. We gingen direct aan tafel (we waren zo ongeveer de laatsten die arriveerden). Ik meen dat het kwart over tien was dat iedereen zijns weegs ging.

Een mooi diner. Zoals aan het begin al gezegd: een aanrader en een belevenis. Rijd er maar eens voor om.

 

[i] De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we 80 liter olijfolie brachten bij Biologische Kwekerij Zuidbos in Noordgouwe (ook Zeeland) en met 100 liter doorreden naar ‘t Hof Welgelegen in Middelburg. En verder is dit een oprechte recensie: als we het diner niks hadden gevonden, hadden we er niet over geschreven. En we zijn wat dat betreft best wel kritisch.
[ii] Oud blad wordt van de biet weggesneden en de bieten worden in het duister weer aan de groei gebracht. Het heel kleine jonge blad wordt geoogst.
[iii] Ai. Het staat wel op het menukaart: olie van Dominio Vale do Mondego. Maar al die olie bij ‘t Hof was op dat moment op. Dus stond er een goede vervanger op tafel. Waren wij vroeger dan 18:43 uur met de 100 liter olie gearriveerd, dan was de kaart correct geweest. Dus hen treft geen blaam.

Plaats een reactie