Koperhoudend molecuul vangt CO2

Bij toeval gevonden. Onderzoekers van het Leiden Institute of Chemistry ontdekten een manier om CO2 uit de lucht te vangen.

De ontdekking is deze week in Science gepubliceerd. VPRO's Noorderlicht bericht het, NRC bericht het in de zaterdagkrant, dus wij berichten het.

CO2-vanger molecuul.jpeg

De chemici van Leiden deden (en misschien nog wel steeds: doen) onderzoek naar de rol van nikkel op enzymen. Onderzoekster Lies Bouwman vertelt dat ze moleculen ontwerpen die lijken op de actieve centra van enzymen om zo de rol van metaalatomen in die enzymen helder te krijgen.
Onderzoek bestaat voor een belangrijk deel uit vergelijken. Dus werden naast nikkelhoudende moleculen ook varianten met zink en koper gemaakt.

En wat bleek? De oplossing van de kopervariant kristalliseerde en bleek oxalaat-ionen te bevatten. Die bestaan uit twee gekoppelde CO2 moleculen. De oplossing had dus CO2 uit de lucht gevangen.
Het gevormde oxalaat is geen afvalproduct, maar is op diverse manieren nuttig te gebruiken: als basis voor oxaalzuur (dat o.a. ook voorkomt in rabarber en zuring), voor antivriesmiddelen, etcetera.

Fundamentele doorbraak

De ontdekking past mooi in de lijn van het mislukte Kopenhagen-overleg over globale CO2-reductie. Naar verluidt had het wetenschappelijke blad Science de bijdrage van de Leidenaren eerst geweigerd. Maar de tijdgeest oefende daarna haar invloed uit: het stuk verscheen onlangs in het gerenommeerde tijdschrift. Een referent van het blad schijnt, volgens NRC Handelsblad te hebben gezegd dat de vondst "uiteraard nog ver verwijderd was van praktische toepassing, maar wel precies zo'n fundamentele doorbraak is die kan kleiden tot een toepassing om CO2 uit onze atmosfeer weg te vangen."

CO2-vanger - total recall.jpg

Luchtfabrieken

Het rare is dat planten ook CO2 vangen en (dus) oxalaat c.q. oxaalzuur aanmaken – of eigenlijk is dat niet zo raar. Maar dat het nu ook chemisch kan, is nieuw. Tijd voor luchtfabrieken. Oftewel: op naar de Sciene Fiction-wereld, zoals die o.a. in Paul Verhoeven's film Total Recall (1990) is geschetst – alhoewel zich dat op Mars afspeelde. Daar is de luchtfabriek een machtsmiddel van de heersende klasse.

NB  In Total Recall is ook al sprake van een totale body scan, zoals men nu op Schiphol en andere luchthavens wil toepassen

Link

Link naar Leiden

Plaats een reactie