De Dag van de Nederlandse Keuken

Betekent Nederland op culinair gebied iets? Hebben we een Nederlandse keuken? Jazeker! Op 2 juli 2024 organiseerde Dutch Cuisine voor de tweede keer De Dag van de Nederlandse Keuken. Want we hebben wel degelijk mooie nationale gerechten, maar we zijn te bescheiden om het te zien en te erkennen. Daar komt verandering in.

Oproep: Meer groenten in de Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een symbolisch schip waarop allerlei voedselproducten meevaren die we graag willen behouden, die we willen beschermen tegen de zondvloed van de voedselindustrie en soms bizarre wet- en regelgeving. Het aandeel Nederlandse groenten in de Ark is nog vrij gering, terwijl de zaadhandel steeds meer hybriden op de markt brengt.

De geschiedenis van vegetarisme

Culinair historicus Christianne Muusers heeft een leuk, boeiend en informatief boek(je) samengesteld over de geschiedenis van vegetarisme. Het heet Vega Historisch. Naast achtergrondverhalen staan er een aantal historische recepten in, die vandaag nog steeds het water in de mond doen lopen.

Wij waren op de BIObeurs 2024

Sinds een jaar (of twee) is de BIObeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, waar het voorheen jarenlang in de IJsselhallen in Zwolle was. Hier zijn de laatste trends op biologisch gebied, landbouw en voeding, te vinden. Maar BIObeurs 2024 viel op dat vlak wel wat tegen.

Gek op groenten!

Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.

Inmaken en fermenteren

In de reeks bijbels van Carrera Culinair verscheen onlangs de Inmaak- en Fermenteerbijbel. Een bijzonder praktisch boek om voedsel te bewaren, in te maken, smaakvoller en zelfs gezonder te maken. Onze (voor-)ouders deden het al eeuwen, nee, duizenden jaren.

Kaasplant

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en is ontdekt door chefkoks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Hoerendrekjes & Bitterballen

Hoerendrekjes & Bitterballen is de welluidende titel van een nieuw boekje van Manon Henzen. Het gaat over snacken en snacks door de eeuwen heen. Er zijn ‘vergeten snacks’ en blijvers. Zo blijken kroketten, frikandellen en bitterballen al eeuwen oud en vroeger een exquise culinaire delicatesse.