FAO-medewerkers: Biodiversiteit in landbouw is urgent

Enigszins verloren in het Corona-geweld verscheen eerder deze maand een commentaar van drie senior medewerkers van de FAO in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food. Ze vragen hernieuwde aandacht voor het alweer een jaar geleden verschenen grote FAO rapport over biodiversiteit in de landbouw. En ze roepen op tot urgente actie van beleidsmakers die alweer een jaar aan het praten zijn.

Witlo(o)f in De Telegraaf

Op 16 februari oogstten we onze eerste witlof van het jaar. We plaatsten de foto op Facebook en een hongerige eetschrijver reageerde. Dat leidde tot een ontzettend leuk artikel in de krant en veel reacties. Want het ging natuurlijk over smaak en de eeuwige zoektocht naar de authentieke witlof met dat heerlijke bittertje.

Gelukkig is er nog de keukenmeid

Waar ze in het buitenland een fatsoenlijke status kreeg als ‘kok’ bleef het in het kleinburgerlijke Nederland van de 18e eeuw de keukenmeid heten die voor de meer welgestelden kookte. Culinair historica Christianne Muusers brengt een aantal opvallende recepten uit die tijd samen in het boekje Het Geheim van de Keukenmeid.

Mediterraneo en Jacques Meerman

Tijdens het Foodie Festival op 16 november 2019 in Amsterdam waren twee sessies gewijd aan het boek Mediterraneo. De aftrap was een interview en later in de middag verzorgde Meerman zelf een presentatie. Mediterraneo mag gerust een monument in de culinaire geschiedschrijving worden genoemd.

Meer buurtbongerds!

Een bongerd is een hoogstamboomgaard die door de meer massale fruitteelt een beetje verloren is geraakt. Door de toenemende belangstelling voor voedselbossen komt ook hoogstamfruit weer onder de aandacht. En eerlijk gezegd begint menig voedselbos als een boomgaard. Alleen al om die reden is dit boek van Michiel Bussink een aanrader van de eerste categorie.

Historische drankjes om zelf te maken

Punch, Kandeel en Clairet. Zo luidt de titel van een onlangs verschenen boek van Mariëlla Beukers. Zij beschrijft daarin wat onze voorouders zoal zelf aan, meest alcoholische, versnaperingen maakten. Opgedoken uit oude schriften en in een boekje verzameld om vandaag te maken.

Met Elsje in het Openluchtmuseum

Aanmelden kan nog. Een van Neerlands beste wildplukkers, Elsje Bruijnesteijn, verzorgt in de maand november een reeks wildplukwandelingen op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum. Behalve ervaren hoe de mens vroeger woonde en leefde, kan iedereen ook zien, ruiken en proeven wat men toen zoal uit het wild at.

Smaak of wansmaak

30 september en 1 oktober 2019 was de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. Producenten en importeurs van voedingsmiddelen hebben er stands en prijzen hun waren aan. Altijd leuk en over smaak, en zeker de Nederlandse smaak, valt te twisten.