Lokale walnotenteelt

Wij hebben een serie walnootrecepten op de website geplaatst. Wij doen namelijk mee in het project Gelderse Korte Notenketen (KNK) dat de lokale teelt en het gebruik van walnoten een duw in de rug wil geven. Zo kunnen we van dierlijke eiwitten en vetten naar plantaardige omschakelen.

We dromen ervan dat veehouders meer walnootbomen op hun erven plaatsen, veel walnoten oogsten, de biodiversiteit verhogen, het landschap verfraaien, en minder koeien gaan houden. Hoe mooi zou dat zijn.

Wij, De Tuinen van MergenMetz, richtten ons binnen dit project op het ontwikkelen van markt voor lokale walnoten. Onder andere door filmpjes te maken die ook op de website van Dutch Cuisine zijn geplaatst, zodat chefs er kennis van kunnen nemen en worden geïnspireerd. Want grote culinaire veranderingen beginnen vaak in de betere restaurants.

Klik op een plaatje voor recept met een filmpje van Angélique Schmeinck:

Walnootsalsa
Walnootmayonaise
Walnootdrank
Walnootroomsaus

Professionalisering van de korte notenketen

Er worden nu nog relatief weinig noten geteeld in Nederland, maar wij geloven dat notenteelt een enorme kans is. Noten zijn een hoogwaardig voedingsproduct – lekker en gezond. Lokale notenteelt kan het landschap verfraaien, de biodiversiteit verhogen, en een nieuwe inkomstenstroom vormen voor agrariërs of andere grondbezitters. Daarnaast kunnen lokaal geteelde noten de plaats innemen van vaak uit verre buitenlanden (VS, China, Moldavië, Turkije) geïmporteerde noten die niet altijd onder goede omstandigheden zijn geteeld en waar veel transport voor nodig is.

Herman Janssen, een van de initiatiefnemers van het project legt de nootzaak van de walnoten uit

Met steun van de Provincie Gelderland werken wij aan een project om de notenteelt in Gelderland te stimuleren. Dat doen we op verschillende manieren, onder andere door samenwerkingen tussen boeren te smeden, het gebruik van restproducten (zoals de koek die overblijft bij persen voor notenolie of notenhout), lokale winkels te interesseren en last but not least: het ontwikkelen van culinaire toepassingen van noten. Maar het blijft een kwestie van kip en ei (of noot en dop?). Het duurt een jaar of tien voor een walnotenboom een beetje productief wordt en pas na dertig jaar is het hoogtepunt bereikt. Je hebt dus geduld nodig. Een walnotenboom kan makkelijk honderd jaar vitaal en productief blijven. Dat dan weer wel. Maar er zijn gelukkig ook andere noten dan walnoten. (Interesse? Lees dit boek en/of deze boeken.)

Hoe minder tussenhandel, hoe beter

Met korte ketens bedoelen wij dat de noten rechtstreeks van teler naar consument gaan. Of bijna rechtstreeks, bijvoorbeeld via een restaurant, bakker of notenwinkel. Die korte keten garandeert het best de transparantie. Daarnaast worden er op die manier zo min mogelijk voedselkilometers gemaakt en krijgt de teler een fatsoenlijke prijs. Hoe minder tussenhandel, hoe beter.

Het begin is er. Horecagroothandel Hanos, vestiging Nijmegen, 7 april 2023 – eigen foto

3 gedachten over “Lokale walnotenteelt”

  1. Ik ben helemaal vóór het eten van walnoten, maar helemaal tegen het uitbannen van dierlijke proteïnen…
    Natuurlijk moeten we verstandig en met respect met onze omgeving omgaan, planten en dieren!
    Maar, we moeten ook verstandig met onze gezondheid omgaan.
    Dat betekent dat we zowel dierlijke proteïnen als fruit en groenten van goede herkomst moeten kunnen eten.
    Het uitbannen van dierlijke proteïnen en zuivel gaat zonder meer gezondheidsrisico’s opleveren.
    Allereerst voor opgroeiende kinderen en ouderen en daarna voor de rest.
    Alles met mate en van goede herkomst.

    Iedereen neemt m.i. zondermeer een agenda over die bedacht is door bepaalde partijen met bepaalde belangen, een beetje zoals de klimaatideologen ( daarover wil ik het nu niet hebben.
    Maar wel over gezond verstand en over met beleid gezond voedsel eten.
    Ik hoop dat jullie mij deze reactie niet kwalijk nemen.

    Beantwoorden
  2. Een heerlijk stuk schrijfwerk !
    En; helemaal mee eens.
    Het is werkelijk prachtig om de walnoot als veelzijdige voedselbron te promoten.
    Ik kweek jaarlijks ong. 8000 veredelde walnoot rassen en ben al 40 jaar noot-gepassioneerd.
    Ga zo door !
    Groet, Arie

    Beantwoorden
  3. Wat een leuke recepten! Ik heb onlangs walnoten-kastanje-pasta ontdekt, smeersel voor op brood:
    Net zoveel walnoten als gepofte kastanjes, roosteren, malen, wel een scheutje olijf- of zonnebloemolie erbij, heel lang doormalen, kneepje citroen, beetje zou. Heerlijk op een warm broodje, bijvoorbeeld.

    Beantwoorden

Plaats een reactie