Februari in de moestuin

Ooit, lang geleden, was februari de koudste wintermaand met pakken sneeuw. Dat hebben we in januari achter ons gelaten. Nu de sneeuw weg is, de bodem weer ontdooid, kunnen we langzaamaan toegeven aan onze tuinkriebels en al wat zaaien.

Het gaat (een beetje) beginnen

Het Hofje der Planters (1925) van P. De Backer

Moestuinieren is elk jaar hetzelfde, maar toch weer een tikkeltje anders. Je kunt je strak aan het schema houden, maar je moet ook inspelen op het weer.

Spitten?

We weten niet hoe het klimaat in de twintiger jaren van de vorige eeuw was, maar wij vinden het voor een redelijk aantal van in het boekje van De Backer de genoemde gewassen nogal vroeg om te zaaien. Okay, in de natuur valt het zaad ook vrij willekeurig en het kiemt wanneer de omstandigheden voor het zaadje prettig zijn. Of het wordt opgevreten. Daarom zaaien wij later, en meest binnen (in de kas/serre).

Over spitten denkt men nu ook anders. Sowieso zo weinig mogelijk spitten omdat het bodemleven wordt verstoord, maar als, dan niet nu want je keert de nog koude bovengrond naar onder. En dat kan groei vertragen. (Okay, het wordt anders als het in februari een week 15oC is.)

Het vroeg leggen van erwten en tuinbonen kan tot gevolg hebben dat ze in koude, natte grond wegrotten. Dat hebben we al meegemaakt. Dus wij wachten daarmee tot half maart. We leggen wel tuinbonen (labboon), maar in de koude bak onder glas. Die planten we dan later uit. (Zie hieronder.)

Klusjes

  • Bomen en heesters planten, als de bodem niet is bevroren
  • Als je een kas (serre voor onze Vlaamse lezers) hebt, kan deze maand de ramen lappen en misschien al wit kalken als het weer het toelaat.
  • Kuip- en kamerplanten verpotten – straks heb je er geen tijd meer voor, dan ben je alleen maar in de tuin 🙂

Zaaiplan

Het zaaiplan of -schema hebben we bij vorige maand al genoemd. Wil je het weten? Kijk hier (MS Word document).

Vroege aardappelen voorkiemen

Eind februari, begin maart. Leg de te poten aardappelen in een kistje ergens koel (niet koud, rond 15 graden C) en in het licht – geen direct zonlicht. Leg de ogen naar boven, dan ontstaan geen kronkelige spruiten.
Uitplanten niet eerder dan april.

Gekiemde roseval

Rabarber

Afhankelijk van het weer kan het in februari al goed zijn om rabarber wat voor te trekken. Een grote pot over de stronken zetten geeft straks mooie stelen.

En verder bemesten we het aardbeienbed en planten het in met tachtig plantjes; uitlopers die we vorig opgepot hebben. Aardbeien houden van mest, maar wel wat oudere mest.

Rabarber voorgetrokken

Warm voorzaaien

Knolselderij is een groente die een hele lange groeitijd kent. Zaai deze vanaf medio februari binnen voor. Net als knolvenkel, paprika of komkommers. Als u er vroeg bij wilt zijn.

Als u zich aan aubergines waagt – ze verlangen namelijk veel warmte – dan deze medio februari zaaien.

Voor Spaanse Peper en paprika is het ook tijd om te zaaien, ze hebben een lange groeiperiode nodig.

Pas eind februari beginnen met het zaaien van tomaten. Ze kiemen vrij snel. Dus u moet wel een goede lichte ruimte hebben om ze, na het kiemen, warm en vorstvrij te kunnen laten groeien. Wij wachten meestal een maand.

Zaailingen tomaat


Tuinbonen in de koude bak

Als het even kan, leggen we de tuinbonen in de koude bak. Onder het platte glas kiemen ze sneller. En later, als ze pakweg 15 cm hoog zijn, planten we ze uit in de moestuin. Dan zijn ze groot en oogstbaar voor de zwarte luis echt kan toeslaan.

Tuinbonen in de koude bak

“Koud” voorzaaien in de kas

In de kas zaaien we in perspotjes al filderkraut (de zuurkoolkool) en de Bremer Scheerkohl. (Beide Duits, de laatste is een vorm van Groniger snijmoes, Heerlijk!)
Deze zaaien kan ook later. Wij hebben een grote bak met een warmtekabel, die voor bodemwarmte zorgt en dus het kiemen van zaden in de bakken die erop staan, bevordert.

Filderkraut kiemt


Plaats een reactie