Gelderse Afsluiting van de Week van de Smaak

Komt dat proeven, ruiken en zien! Op zondag 26 september organiseert Slow Food voor het derde jaar het Smaakfestijn. Grootser en sensationeler dan voorheen. Streekproducten uit Gelderland, proeverijen, koken voor de jeugd, demonstraties, theatrale acts en een kookwedstrijd met Gelderse topchefs. Dat zijn de ingrediënten voor dit vernieuwde culinaire evenement. Het festijn is van 10:30 tot 17:30 uur op de prachtlocatie Arnhems Buiten – ook bekend als het voormalig KEMA-terrein aan de Utrechtseweg in Arnhem. 

[Kijk alle informatie over deelnemers en activiteiten op www.smaakfestijn.nl]

Fruit is thema

Impressie markt.jpg26 september is de laatste dag van de Week van de Smaak. Dit slot wordt gevierd met het Smaakfestijn. Thema van de Week van de Smaak is dit jaar fruit. Zo zal niet alleen 't Gelders Eiland uit Lobith (handfruit – Gelders Held van de Smaak 2010) op de markt aanwezig zijn, maar ook Très Jolie (kleinfruit, jams) en Frutti Confetti (chutneys, sauzen, siropen, jams). Voor de jongste jeugd, onze toekomstige helden, is er een speciale gelegenheid ingericht waar ze o.a. jam en smoothies kunnen maken.
 

Primeur: biologisch bier uit Arnhem

De streekmarkt geeft een fraai overzicht van wat Gelderland allemaal te bieden heeft op het gebied van ambachtelijk en puur eten. En dat zijn vaak hele verrassende producten: van knoflook van Nederlandse bodem, Gelderse Pecorino kaas, Leurse Angus beef, ambachtelijk gekaakte haring, tot echt Amerikaans gebak uit Velp. Maar ook meer bekende en vertrouwde producten worden gepresenteerd, zoals zuivel, geitenkaas, biologische groente en fruit, oesterzwammen, vruchtensappen, vlees en vleeswaren. De brouwer van het Openlucht Museum (Gelders Held 2009) komt gelijk met een primeur: biologisch bier uit Arnhem.

Fabelachtig Fruit

Fabelachtig Fruit - foto Caroline Grijsen.JPG

Fabelachtig Fruit heet de twee uur durende Oerol-achtige act, waar het publiek al dan niet tijdelijk deel van uitmaakt. "Een rituele zoektocht naar de geur en essentie van de wilde natuur" en "een shot puur natuur", noemen de performers Sandra Schouten en Ine Keitz hun voorstelling. Het is een speciale bewerking van Genadeloos Groen, dat eerder dit jaar in o.a. Rotterdam te zien was en later dit jaar ook op Food4You in Wageningen.

Gelderse Chefs koken

Peter Cardynaals.jpgKlaar-Af-Koken! Naast een streekproductenmarkt en een doorlopende proeverij is er een kookwedstrijd. Twee teams, bestaande uit amateurkoks uit het publiek onder begeleiding van twee Gelderse topchefs (Pe Cardynaals [foto] van De Altena en Sebastiaan Thorn Leeson van Het Heimwee), maken een driegangenmenu met producten van de markt. En een deskundige jury beoordeelt. Winnen of verliezen is eigenlijk niet belangrijk. Het gaat erom dat er zoveel moois uit onze provincie komt.
 

Schaap is lekker

schaap 2.jpg

Het lijkt een niet uit de wereld te bannen misverstand. Maar toch doet Slow Food een poging. Veel mensen zeggen dat schapenvlees niet lekker is en dan trekken ze meteen een vies gezicht. Maar geen van allen heeft het geproefd. Het vlees van een heideschaap, zoals er zoveel in het mooie Gelderland lopen, is heerlijk zacht van smaak. "Iemand die het proeft en van niets weet, zou het alles behalve schapenvlees noemen," zegt Martin Woestenburg, voorzitter van Slow Food Rijnzoet dat het festijn organiseert. Hij houdt om 13:30 uur een inleiding, waarna Grijze Beer (Willem ter Steeg) terplekke een reeds geslacht schaap uitbeent. Een ander schaap is dan al in een boven open vuur bereide stoofpot verwerkt, zodat iedereen die zich wil laten overtuigen kan proeven.

Plaats een reactie