Groenmoes Markt weer mooier en beter

Op 17 maart was het weer Groenmoes Markt op de nieuwe locatie in Boekel. Dit feest voor de ware (biologische) moestuinier is voor het eerst in 2012 door Hans van Eekelen georganiseerd als tegengif voor de massale tuinbeurzen met kunststof jacuzzi’s en al wat niet meer.

De klachten van bezoekers met betrekking tot onder andere het parkeren rond de locatie van vorig jaar, waren door Hans ter harte genomen. Het is immers een laagdrempelige beurs voor de hobbyisten en dan wil je ook dat het voor iedereen een feestje is.
En dat lukte dit jaar zeker bij de Tuinmarkthallen in Boekel, een voormalige kwekerij.


Voor elk wat wils

De bezoeker van Groenmoes vindt er veel stands met zaden en plantgoed. De hallen waren in zogeheten clusters verdeeld: [1] zaden, [2] groenteplanten, kruiden en pootgoed en [3] groot- en kleinfruitplanten, [4] tuinmaterialen en –gereedschappen, [5] bodem, bemesting en bescherming, [6] oogst en verwerking, [7] groene en gezonde informatie en [8] gezonde
voeding. Al met al meer deelnemers dan ooit, maar liefst negentig.

Wij waren zelf ook met een stand aanwezig, tezamen met Anthonetta van Bergenhenegouwen (Bloemen in de Tuin). En Moniek de Bakker van Tuin van de Buren hielp ons.


Feest van herkenning

De Zaderij – mooi initiatief!

Veel tijd om over de markt te lopen hadden wij zelf niet. Het was druk, maar door de enorme ruimte en brede paden die de Tuinmarkthallen biedt, liepen er niet, zoals in vroegere jaren, drommen mensen langs de stands.
‘s Morgens, tijdens de opbouw, ontmoet je de andere standhouders – kwekers, zadenhandelaren – waarmee we af en toe contact hebben. Altijd goed voor een praatje. Zo blijkt Lambert Sijens van De Tuinen van Weldadigheid voor de gemeenteraadsverkiezing in zijn gemeente Noorderveld op plaats 2 van GroenLinks te staan. Nu blijkt dat deze partij inderdaad twee zetels heeft verworven. Maar Lambert lijkt door een vrouw, die op de vierde plaatst stond, met voorkeurstemmen te zijn gepasseerd. Jammer voor Lambert, goed voor de vrouwen in de politiek.
En natuurlijk babbelden we met Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin en Robbert van Til van Van der Plancke Zaden. En natuurlijk De Zaderij.
En wat ons dit jaar bijzonder opviel is dat ik persoonlijk nogal vaak werd herkend en aangesproken.
“Hoe weet je dat ik dat ben?” vroeg ik iemand die ik de wandelgangen tegenkwam en mij met uitgestoken had aansprak.
“Ik heb je foto een jaar lang gezien in Seizoenen van Velt.”


Kijk, zo gaat dat dus. Nooit bij stilgestaan dat het schrijven van een serie artikelen ook dit met zich meebrengt. Leuk!


Opmerkelijke dingen

Het is, ook als standhouder, een feest om even rond te lopen. Zo veel moois en lekkers. Wij stonden dit jaar voor de derde keer op Groenmoes. Andere standhouders ook.
Zie hier ons verslag van 2017

Dit jaar trok de Camellia sinensis onze aandacht. Echte thee. Sinds een jaar of zo hebben we een zeker wel één meter brede theestruik in de Eetbare Siertuin staan. We dachten daarmee redelijk uniek te zijn. En nu stonden er heel veel kleine planten te koop, met thee-maak-instructies.

En zo raakten we in gesprek met de vertegenwoordigers van Pireco. Ecologische bestrijdingsmiddelen. Wij hebben in onze serre met de boomtomaat en bananenplanten behoorlijk last van witte vlieg. Zij hebben het middel. En wat blijkt, ze produceren ook het biologische bestrijdingsmiddelen-huismerk van Welkoop.

En zie verder de fotoslider hieronder met kort commentaar:

 

 

 

Plaats een reactie