Het jaar van De Eetbare Siertuin

Het jaar van “ons” boek

Misschien heb je het boek al. In Juni 2022 was dan eindelijk de presentatie van “ons” boek De Eetbare Siertuin. Dat gebeurde op Hex in aanwezigheid van de Franse auteurs.

De Eetbare Siertuin is een boek dat in het Nederlands nog niet bestond. Het bevat meer dan duizend mooie gewassen die eetbaar zijn en eetbare gewassen die mooi zijn.

Hoe het begon

Het boek is een vertaling van Toutes les plantes belles et comestibles van Pascal Garbe en Didier Willery. Didier gaf het aan Peter Vanlaerhoven en zo kwamen wij op het spoort. Dankzij Peter.

Pascal Garbe (l) en Didier Willery (r)
Peter Vanlaerhoven en Maartje

Dat “wij” is 90% Maartje van den Berg. Zij heeft in de wintermaanden gebuffeld; het vertalen en bewerken voor de Nederlandse en Belgische markt was veel werk. Norbert heeft drie keer doorgelezen en wat foutjes eruit gevist. Marijke met Norbert hebben teksten passend gemaakt opdat ze in het boekstramien pasten. De finishing touch was aan de grafisch ontwerper van uitgever Noordboek.

Chefs

In het boek staan niet alleen eetbare planten maar ook toepassingen ervan: hoe kun je ze gebruiken voor bereidingen. En enkele recepten. Maar het is een plantenboek. In de oorspronkelijke Franstalige versie komen ook diverse beroemde Franse chefs aan het woord. Zij vertellen over hun favoriete gewas. Wij hebben er een aantal vervangen door Nederlandse en Belgische culinaire toppers:

Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel is inmiddels wereldberoemd in Nederland en daarbuiten. Kookt o.a. met producten van Voedselbos Ketelbroek. Heeft twee “gewone” Michelinsterren en een groene ster voor duurzaamheid. Emile gaat in het boek voor de eendagslelie.

Annette van Ruitenburg houdt het op zeesterren. Zij woont op Texel en leeft voor de culinaire Wadden. Ze stond aan de wieg van diverse boeken, onder andere onze favoriet Zilt; een intrigerend boek over zilte groenten, fijne recepten en meer. Natuurlijk houdt zij van oesterblad.

Jeroen Vesters van Restaurant Vesters heeft geen Michelinster, maar wij weten dat hij de sterren van de hemel kookt, en, belangrijk, in het seizoen. Een van de betere restaurants van Nederland. Jeroen heeft een passie voor de vlier.

Angélique Schmeinck, een van de twee vrouwelijke meesterschefs die Nederland telt, is al vele jaren zichzelf: een artistieke duizendpoot. Ze kookte lang geleden De Kromme Dissel naar een ster en gaat nu richting de sterren in haar CuliAir luchtballon. Zij is gek op venkelzaad.

Claude Pohlig is de groentekok van België. Alleen al om die reden verdient hij een plaats in dit boek. Hij maakt deel uit van The Mastercooks of Belgium. Waar Angelique koos voor de ballon, trekt Claude rond met een mobiel restaurant. Je treft hem bij aansprekende evenementen. Zoals Hex. Claude koos met heel zijn hart voor lavas.

Mooi hè? Wij zijn er trots op.

Plaats een reactie