Insirine of bewegen

Als u beweegt maken uw spieren het hormoon irisine aan. Beige vetcellen reageren hier op en produceren eiwit, dat op zich weer zorgt voor verbranding. Dit is dus een goede reden om meer te bewegen als u wilt afvallen. Ember Therapeutics werkt aan fabrieksmatige productie van irisine. Dan kunt u in uw luie stoel blijven zitten….

Insirine of bewegen- cell juli 2012

Er is "gewoon" wit vet (ongezond) en bruin vet – dat m.n. door baby's als energiecentrale wordt gebruikt en dat calorieën verbrandt.

Men dacht dat er bij volwassenen ook bruin vet zou moeten voorkomen – en heeft dat ook aangenomen – , maar dit blijkt beige te zijn. Het is een ander soort vet.
Het vermoeden dat er naast wit en bruin vet ook een ander soort vet bestaat, is onlangs door onderzoekers van het Dana Farber Cancer Institute ook bevestigd c.q. bewezen.
Het is onlangs gepubliceerd in Cell.
Insirine of bewegen- Jolien mountainbikeBruin vet genereert warmte via het eiwit ucp1 (ucp = uncoupling proteïn) dat zich in de mitochondriën bevindt[1]. En dat uiteindelijk helpt tegen hypothermie (dermate dalende lichaamstemperatuur dat de stofwisseling in gevaar komt) en obesitas (zwaarlijvigheid).
UCP1 verwarmt/verbrandt zonder spieractiviteit te hoeven plegen – merk op: rillen van de kou is ook een spieractiviteit om warmer te worden – en is er de oorzaak van dat dieren de winterslaap kunnen houden.
Maar je moet wel ucp1 hebben!

eige vet produceert weinig ucp1. Echter, in reactie op koude of door het hormoon irisine, gaat beige vet veel ucp1-eiwit aanmaken. Net zo veel als bruin vet standaard doet.

inspannen > spieren maken irisine > beige vet maakt ucp1> mitochondriën verbranden calorieën

Bij koude kunnen we ons iets voorstellen. Maar irisine?
Irisine wordt aangemaakt door de spieren, zo gauw ze zich inspannen. Dit hormoon is pas begin 2012 ontdekt.
Kortom: spant u zich in, dan maken uw spieren irisine aan. Beige vet wordt door de irisine "geprikkeld" en maakt upc1 aan. UPC1 hebben de mitochondriën nodig om caloriën te verbranden. En u valt af door te bewegen.

Nu zult u zeggen: En mijn witte vet dan? Welnu, het lijkt erop dat irisine ook in staat is om witte vetcellen in beige te veranderen.

Commercieel interessant

Volgens Wetenschap24 heeft Dana Faber de ontdekking in licentie gegeven bij Ember Therapeutics, dat kunstmatig irisine wil ontwikkelen als middel tegen overgewicht en diabetes. Inspannen is dat niet meer nodig om af te vallen…

Links

Het artikel in Cell
Het stuk op Wetenschap24/Noorderlicht
Artikel op website Dana Farber Cancer Institute
ABC News item

 

[1] Japanse duizendknoop bevat resveratrol dat ook de mitochondriën stimuleert – en dus helpt bij afvallen. Lees dit.

Plaats een reactie