Aardappelsalade met gerookte makreel

Dit recept is tot stand gekomen door (a) de beschikbaarheid der ingrediënten en (b) via Google gezocht op 'aardappelsalade makreel'. Dat leverde voldoende inspiratie.
300-500 gr kleine aardappelen; stuk komkommer, geschild, in kleine blokjes; 4 stuks bos-/lenteui, in dunne ringen; fikse hand rucola; 1 gerookte makreelfilet (ca. 100 gram); 100 ml goede olijfolie en 3 eetl rode wijnazijn; 1 à 2 eetl kappertjes op zout, afgespoeld; peper

Bijna zelfvoorzienend

15 juli 2012 – We oogsten onze rattes d'Ardeche. Sommigen noemen het Buggenummer Muuskes. Ook goed. We koken de kleinere in de schil gaar. Desgewenst na het koken de schil eraf trekken. Af laten koelen. 
We plukken een komkommerKing of the Ridge. En snijden pakweg 15 cm af, schillen het en maken er blokjes van. 
Rode wijnazijn maken we zelf en de olijfolie hebben we uit Portugal. Rucola halen we uit de moestuin. Resten de bosui en de gerookte makreel: gekocht. Of beter: die hadden we nog liggen. 

U kunt natuurlijk aardappels naar eigen inzicht gebruiken (wel stevige, geen kruimige) en andere komkommer, enzovoorts.

Henk en Andette kwamen langs om de biggen te kijken. Zij koken professioneel en zeiden dat dit lekker was. Dat moet voldoende zijn.

Bereiding

aardappelsalade met gerookte makreel 1.jpg

Zoals hierboven al geschreven: de aardappels koken en af laten koelen. Maak een dressing van de olie, azijn en de peper. (In een kom even kloppen met een vork of zo.) Haal de filet van de huid en pluk het in grove stukken. Eventuele graten wegnemen, maar dat spreekt voor zich. 
Meng alles voorzichtig en zet een tijdje weg. Koel mag, maar wel weer op temperatuur laten komen voor het eten. Proef of er nog zout door moet: de kappers zijn al zout, dus…

OPMERKINGEN
Geen. Oh, jawel: ergens lazen we het onzalige idee om de rucola een seconde te blancheren. Dat deden we om het effect te ervaren. We raden het niet aan, zoals u merkt. De knapperigheid van de rucola is verdwenen en volgens ons ook een belangrijk deel van de specifieke smaak.

Plaats een reactie