Jumbo & Dirk van den Broek hebben schoonste groente en fruit

Milieudefensie en Natuur en Milieu publiceerden vorige week de nieuwste editie van Weet wat je eet Gifmeter. Hoewel groente en fruit steeds minder gif bevatten, worden de internationale gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds overschreden. Doordat de wettelijke eisen in Nederland minder streng zijn, liggen in de schappen soms nog groente en fruit met hoeveelheden gif die schadelijk kunnen zijn voor, bijvoorbeeld, jonge kinderen.

Tot zover het persbericht. Als u het hele bericht wilt lezen: klik hier.

Gifmeter

Op de website www.weetwatjeeet.nl zijn alle gegevens op makkelijke wijze terug te vinden. Op het onderdeel gifmeter kunt u per groente zoeken hoe schoon of vuil deze is; ook naar land van herkomst.

Neem de komkommer. Toch een staaltje van Hollands Glorie. Met al die berichten over biologische bestrijdingsmiddelen binnen de gesloten biosfeer van een tuinbouwkas, mogen we toch aannemen dat Neerlands komkommer de schoonste is. Jee.

Er zijn 67 metingen gedaan waarvan de komkommer uit Nederland komt, 30 uit Spanje. In Nederland zitten er gemiddeld 0,9 gifsoorten op. In Spanje 2,4. Doch op Nederlandse komkommers zijn kennelijk wel dermate hoge doses aangetroffen dat er gezondheidsrisico's aan kleven 5%. Waardoor Nederlandse komkommers per saldo hoog scoren op de vervuilingsmeter. Of, in een ander plaatje:

Weet wat je eet - komkommer 1

Weet wat je eet - komkommer 2

Zo prijkt de aubergine ook hoog op de lijst van meest vervuilde groenten. Maar die uit Nederland afkomstig is helemaal schoon. Aardbeien uit België (gemiddeld 6,3 gifsoorten) bevatten meer gif dan die uit Nederland (3,9). Dat komt niet alleen door meer en meer doorgevoerde veredeling, waardoor kwetsbare rassen ontstaan, maar ook omdat Co Consument aardbeien heel vroeg of heel laat in het jaar willen eten. Of in de winter. Aardbeien uit uw eigen tuin, zijn ongetwijfeld helemaal schoon.

Supermarkten

Zo zijn Dirk van den Broek en Jumbo nu de "schoonste" supermarkten. Lidl, die in 2008 als schoonste werd verklaard, staat nu vierde. Met maar liefst 3% wetsovertredingen.

Weet wat je eet - supermarkten 1Plus was in 2008 erg slecht, in 2009 is dat misschien nog erger. Ze staat tweede op de lijst van vuilste supermarkten. Na Jan Linders. Aldi en Albert Heijn ontlopen elkaar niet veel.

Weet wat je eet - supermarkten 2Positieve trend

De algehele conclusie is wel dat de groenten en fruit in de supermarkten ietsje schoner worden. De Consumentenbond (bericht 26 januari 2006 'Biologische groenten niet gezonder dan gewone groenten') kan wel beweren dat er geen onderscheid is tussen de hoeveelheden gezonde stoffen in biologische groenten en die in groenten uit de supermarkt, maar dat is niet het enige dat u binnenkrijgt als u eet.

Weet wat je eet - trend 1

Het gemiddeld aantal gifsoorten daalt heel langzaam. Van 2 in 2006 naar 1,7 in 2008. Het percentage groenten en fruit zonder gif blijft ongeveer gelijk (37% in 2007, 36% in 2008). Maar het aantal wetsovertredingen is gedaald. Daardoor is het % dat binnen de wet blijft wel weer gestegen. Dat is een "positieve" consequentie.

Weet wat je eet - trend 2

 

Plaats een reactie