Tonno alla Livornese

Bron: Aan Tafel in Toscane
6 eetl olijfolie; 1 grote ui, gehakt; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 1 teen knoflook, gekneusd; 500 gr tomaten, ontveld en ontzaad, gehakt; 8 blaadjes basilicum, vers; 2 eetl peterselie, gehakt + gehakte voor garnering; 150 gr zwarte olijven, zonder pit; 4 theel kappertjes, afgespoeld; 4 moten tonijn a 250 gr/stuk; peper & zout

Verhit drie eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui, tot ie van kleur verandert. Voeg de gehakte knoflook toe en bak een minuut of twee. Roer er de tomaten, basilicum en 2 eetlepels peterselie door en laat onafgedekt een kwartier of meer koken, tot het mengsel dikker is. Wel regelmatig omscheppen.
Van het vuur nemen en door een passe vite (roerzeef) met middelfijne schijf draaien. Wegzetten.

Verhit de andere drie lepels olijfolie in een koekenpan die groot genoeg is om de vis – naast elkaar, niet op elkaar – te bevatten. Voeg de gekneusde teen knoflook toe en fruit die in twee minuten goudgeel. Neem 'm uit de pan.
Strooi wat peper & zout over de moten tonijn.
Draai het vuur middelhoog.
Bak de tonijn ca. 2 minuten – draai een keer om! – tot ie aan weerskanten lichtbruin is.
Giet de saus over de tonijn, draai het vuur laag, voeg de olijven en kappertjes toe en laat nog 5 minuten sudderen tot de saus wat dikker wordt.
Doe over op hete borden; bestrooi met achtergehouden peterselie ter garnering.

22 juni 2009
Al jaren geleden eens eerder gemaakt. Het is gewoon een lekkere bereiding met witte tonijn (albacore). Die is vandaag de dag 'groen' in de viswijzer (lees dit).

OPMERKINGEN
1)   De foto van de thumbnail is geleend van epicurious, waar u een ietwat ander recept aantreft.
2)   Vergeet het (bijna) om de tonijn nog een beetje rauw/roze van binnen te houden. Misschien twee minuten bakken en dan op borden doen en de warme saus erover schenken.

Plaats een reactie