Juni 2024 in de tuin

Op 1 juni begint de meteorologische zomer. De veertiendaagse weersvoorspelling zegt: groeizaam weer, temperatuur achttien tot twintig tot vijfentwintig graden, druppeltje regen, zonnetje. Groeizaam lenteweer. Dat mag ook wel, door de relatief koude en natte mei, is er vertraging ontstaan.

Het Hofje der Planters (1925) geeft in juni bijna hetzelfde overzicht als bij mei. Duidelijk is wel dat als je voedzame (klei)grond hebt, de nu nog meer kunt zaaien dan wanneer je arme zandgrond hebt, zoals wij. Spruitkool hebben we zelfs al uitgeplant, terwijl het hier als ‘nog te zaaien’ staat.

En het heeft ook met je zaaiplan [MS Word] te maken. Wij zaaien tuinbonen (labbonen) heel vroeg en pogen gespreid voldoende gevarieerd te zaaien, zodat we voortdurend verse groenten hebben en geen overdadige oogst moeten invriezen of wecken.

Bodembewerking

Het bemestingsplan is nu wel helemaal uitgevoerd.

Slakkenplaag

Heel de Lage Landen lijdt onder een slakkenplaag. Heel de Lage Landen? Nee, ergens in Twente, in een klein dorpje, leeft een eigenzinnige moestuinier die zich, met haar manier van tuinieren, kranig verzet tegen deze slijmerige dieren.

Juli vorig jaar begon de herfst die tot bij wijze van spreken, gisteren duurde. Veel nattigheid en amper vorst. Dus perfect voor huisjes- en naaktslakken om zich in grote getale te vermeerderen. En dat deden de natuurlijke vijanden (padden, egels, kikkers, vogels, ringslangen, hazelwormen) minder. Die vermeerderen zich pas dit jaar, omdat ze nu goed kunnen eten van de slakken.

Slakkenjacht

De afgelopen drie weken gaan wij elke avond rond 22:30 uur met een zaklamp de tuin in om slakken te vangen. Grote jongens tot en met speldenkopjes die aan de jonge slaplanten knabbelen.
Toen wij in 2003 of 2004 onze moestuin met zo’n 200 m2 uitbreidden, gingen we ook op slakkenjacht. Daarna nooit meer. Ons verhaal was dat er een ecologische balans was ontstaan. De vele dieren in onze tuin aten de meeste slakken – en rupsen. Nu, twintig jaar later, jagen we weer zelf op slakken.

Havermout

Vermoedelijk de meest effectieve tip die we onlangs kregen is havermout strooien, daar komen de slakken op af en (schijnen te) verdrogen. We hebben het, op dit moment van schrijven, nog niet zelf uitgeprobeerd.

Uien- en wortelvlieg

Foto: 2 juni 2019

Als je in het open veld een moestuin hebt, speelt dit niet zo. Uien- en wortelvliegen houden niet van wind. Onze moestuin heeft een beukenhaag eromheen. Omdat we dat mooi vonden. Dat was niet zo slim, want de wortel- en uienvliegen schuilen in de haag, tot later in de middag de zon gaat zakken. Dus we hebben nu al het insectengaas over de betreffende bedden.

Uienvlieg lezen
Wortelvlieg lezen

Oogsten

De aanloop naar juni is normaal gesproken blaadjestijd. Maar de natte mei en relatief lage temperatuur – en de slakken! – zorgen voor vertraagde groei en oogst. We hebben wel veel Brave Hendrik en zevenblad (in combi met paardenbloemblad, brandneteltoppen, look-zonder-look, weegbree e.d.) als ‘spinazie’ gegeten. De snijbiet is eerst nu oogstbaar en sla binnenkort. De peultjes en erwten zijn drie maal volledig weggevreten door de woelmuizen. Iets dat we nooit eerder hebben meegemaakt. Spitsmuizen eten slakken, woelmuizen erwten….. Grmbl.

Zaaien en uitplanten in juni

We benoemen hieronder de plantgroepen, zoals ze voorkomen in het wisselteeltschema. Meer weten? Klik hier.

Voorzaaien: is in bakjes met zaaigrond of perspotjes
Begin-medio-eind: is ook afhankelijk van hoe het weer in mei is.
Doorgestreept: wel een van de vorige jaren, niet dit jaar

Kolen

  
Boerenkool
Rode Russische kool
voorzaaien in een bedjebegin
Palmkooluitplantenbegin
Chinese kool zaaieneind (gokje: schietgevaar, beter medio of eind juli)
Koolrabi 2e xuitplantenbegin
Rucolabuiten, ter plekke, bijzaaien periodiek nieuwe
   

Bonen

alle bonen kunnen in juni worden gelegd 
Sperziebonenleggenhele maand

Bladgroenten

  
Radicchiovoorzaaienbegin
Stengelsla 2e xuitplantenmedio
Stengelsla 3e xin bakje voorzaaien
(er zijn verschillende varianten, die het bij bepaalde temperaturen beter of slechter doen.)
 begin
Groenlofzaaien, ter plekkebegin
Cicoria a grumolo verde scuro zaaien, ter plekkeLaatste dagen of toch juli? Onze grond is niet te rijk…

Wortelgewassen

  
Bietenzaaiende hele maand
Winterwortel (Flakkeese)zaaienals je het al niet hebt gedaan
Knolgewassen

Aardappels

  
 Batatenuitplanten als het warm genoeg is en dat ook even blijft 
Vruchtgewassen die moeten al zijn uitgeplant 

Plaats een reactie