Komkommer Dekah

We zijn lid van de Heritage Seed Library (HSL) en mogen daarom elk jaar een aantal zakjes zeldzame groentezaden bestellen. Dit jaar de komkommer Dekah.

Behalve dat we lid zijn van de HSL zijn we ook Seed Guardian: we vermeerderen zaad voor de HSL.

Maar wat is het?

De eerste vruchten hangen aan de plant. Korte komkommers. Is dat goed? Moeten ze langer worden? Google biedt uitkomst. Of niet.
Zoeken op: "cucumber dekah"[i]

Bovenaan staat myfolia.com/plants/26-cucumber-cucumis-sativus/varieties/138410-dekah. Die heeft het over 30 cm lange komkommers. Ojé, die ik heb hangen mogen blij zijn met 15 cm. En ze zijn al dik. Dekah zou uit India komen. Ja. Al 'onze' komkommers, komen uit India.
Brown Envelope Seeds als ook The Secret Gardener hebben het over 17 cm lange komkommers en herkomst Oekraïne. Dekah zou geen bitterheid vertonen. Adam Alexander heeft ze ook van de HSL. Hij laat ze rijp worden voor zaadwinning – dus ze worden geel – en zegt: "When they ripe they will be over 30 cms long!"
Op een forum zegt ene Chickbob dat Dekah bitter is. In een pdf van Mud City Press staat dat Dekah het goed doet in noordelijke klimaten en behoorlijk tolerant is voor weerswisselingen. Goed om op zuur in te maken, zegt auteur Joshua Smith. En: "… five to seven inches long." Dat is tussen de 12 en 17 cm.

Plukken, meten en weten

Onze eerste Dekah meet 14 cm. Zonder het bloempluimpje. Hij voelt stevig aan en is licht prikkelig. Geen punt.
Naar binnen genomen en doorgesneden. Redelijk wat vruchtvlees. De smaak is neutraal, de mondbeleving lekker knisperig. De schil is dikker dan gewend. Je merkt de aanwezigheid ervan.

En verder

Het is een plant die tot 180 hoog klimt, nogal wat vertakkingen maakt en goed produceert. Dekah is behoorlijk meeldauwbestendig. En nu de volgende komkommers!

 

[i] Grappig: Als we op "komkommer dekah" zoeken scoort onze eigen site nr 1 en verder is er niets in het Nederlands.

Plaats een reactie